De vigilants de la platja a àngels protectors de la Mediterrània

Les primeres referències de l’ONG a l’hemeroteca es remunten al 2015, quan va establir un operatiu a l’illa grega de Lesbos
 

05 julio 2018 13:48 | Actualizado a 05 julio 2018 13:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Hi ha una línia imaginària que va des de les tranquil·les platges de Barcelona fins a l’illa grega de Lesbos i que va anar traçant una ONG que porta per nom Proactiva Open Arms, que ahir va portar fins al port de la capital catalana 60 refugiats rescatats en aigües de Líbia.

Les primeres referències a l’hemeroteca d’aquesta entitat es remunten a la ja llunyana tardor de 2015, quan Proactiva, dirigida per Òscar Camps i que operava a les platges de Badalona, va decidir establir un operatiu a Lesbos davant les preocupants imatges que difonien els mitjans de comunicació sobre la crisi humanitària que afectava la zona.

«Calia anar a veure-ho i saber si es podia ajudar», recordava el mateix Camps. Només arribar a Lesbos, va confirmar que la seva ajuda allà era necessària, de manera que l’organització va destinar 15.000 euros de fons propis per iniciar un operatiu que continua gràcies sobretot al microfinançament col·lectiva.

Però això arribaria més tard, ja que la pròpia ONG reconeix que a les platges de Lesbos van arribar a realitzar rescats nedant i amb prou feines sense equipament, usant les mateixes precàries embarcacions dels refugiats. 

Format en les emergències de la Creu Roja i fundador el 1999 de la seva pròpia empresa de socorristes, Camps, hiperactiu a les xarxes socials, s’encarrega personalment de difondre les operacions de l’entitat, com quan el 2016 va informar a través del compte de Facebook de l’ONG sobre el rescat de milers de refugiats libis a la deriva en pasteres i vaixells de fusta i plàstic.

Rescats com aquest van situar el nom d’aquesta ONG en l’imaginari del relat sobre el drama humanitari de la immigració a la Mediterrània i l’ha propiciat múltiples reconeixements i suport de les administracions, com quan el mateix Camps va ser distingit per l’Eurocambra amb el premi Ciutadà Europeu 2016.

L’ONG que recentment van mantenir seriosos desacords amb les autoritats italianes, va realitzar aquell rescat de l’any 2016 gràcies a una embarcació, l’Astral, donada per l’empresari italià Livi El Monaco, el principal executiu de la firma de matalassos de làtex.

La reputació de l’entitat com a referència en el rescat de refugiats va atreure milers de donacions i fins i tot el suport de grans navilieres com el Grup Ibaizabal, que l’any passat va donar un remolcador de 37 metres d’eslora com a nou vaixell operatiu.

Però no tot són reconeixements i distincions en la trajectòria de Proactiva. Les seves denúncies reiterades sobre el tràfic de persones per part de «màfies» organitzades i el seu xoc amb algunes autoritats s’han girat en alguna ocasió en contra seu.

Així, el passat mes de març la Fiscalia de Catània (Itàlia) ordenava immobilitzar el vaixell Open Arms i obrir una investigació per un possible delicte de «promoció de la migració il·legal» a Itàlia després que l’ONG rescatés 218 immigrants que havien partit de Líbia i es negués a lliurar-los a un guardacostes libi.

Davant d’aquesta seriosa acusació, l’ONG va rebre el suport de les autoritats catalanes, així com d’una quinzena d’eurodiputats del PSOE, PP, Podem, Esquerra Unida, Iniciativa per Catalunya, Equo, BNG, ERC i PDeCAT.

A mitjan mes d’abril el jutge instructor de la localitat siciliana de Ragusa, Giovanni Giampiccolo, va ordenar alliberar el vaixell però prosseguia les diligències contra l’ONG.

Serà precisament aquesta mateixa embarcació, un remolcador construït a Bilbao el 1974, de gairebé 37 metres d’eslora i amb capacitat per a 400 persones, la mateixa que ahir va arribar al Port de Barcelona, escassa de combustible però amb el dipòsit ple d’esperances per a una vida millor.

Comentarios
Multimedia Diari