Demanen la dimissió del cap de premsa d'Interior per les proclames bèl·liques en un tuit

Joan Maria Piqué, el cap de comunicació del conseller Miquel Buch, evoca 1808 i 1936 com a via per a la secessió. El periodista havia estat cap de comunicació del president Artur Mas i de Carles Puigdemont

02 mayo 2020 18:10 | Actualizado a 05 mayo 2020 18:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Joan Maria Piqué, cap de comunicació del conseller d'Interior, Miquel Buch, ha evocat en un missatge a Twitter, que ja ha retirat, l'aixecament del 2 de maig de 1808 i l'any de l'inici de la Guerra Civil, 1936, per plantejar si podria ser un enfocament per a la independència de Catalunya, el que ha estat censurat pel PSC i per comandaments dels Mossos.

Coincidint amb el 2 de maig, que commemora l'aixecament a Madrid que el 1808 va originar una onada de proclames i crides a la insurrecció armada que desembocarien en la guerra de la independència espanyola, Piqué ha penjat el tuit al seu compte personal a primera hora del matí i l'ha retirat poc després.

En el tuit, el cap de premsa de Buch ha penjat un cartell de la Guerra Civil en el qual apareixen unes mans subjectant un fusell, la bandera republicana i els números dels anys 1808 i 1936, amb un comentari propi: "Potser és un enfocament que encara no hem plantejat i funcionaria".

Piqué, que va ser cap de premsa de l'expresident de la Generalitat Artur Mas i també va col·laborar amb l'equip de l'expresident Carles Puigdemont, s'ha mostrat sempre molt actiu a favor de la independència de Catalunya en el seu compte personal a Twitter, tot i que avui ha retirat el tut poc després de penjar-lo.

Consultat per EFE, Piqué ha indicat que li ha cridat l'atenció la idea de donar la independència d'Espanya, perquè potser seria la manera d'aconseguir la de Catalunya, tot i que poc després ha optat ell mateix per esborrar el tuit perquè li semblava una "bestiesa".

El missatge a Twitter del cap de comunicació de Buch ha provocat malestar en els Mossos, entre ells en el sindicat de comandaments SICME, que ha estat contundent en un missatge a la mateixa xarxa social, on recollia el de Piqué i assegurava: "Interior necessita gent al capdavant del departament de comunicació amb capacitat per donar missatges sensats i de tranquil·litat. Aquest, no ens representa".

Per la seva banda, la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, també a Twitter, ha afirmat que estava "totalment d'acord" amb el missatge del sindicat de comandaments dels Mossos d'Esquadra. "Un conseller de la Generalitat no pot tenir algú que enalteix el conflicte armat gestionant-li la comunicació, és indigne de la institució que representa", ha apuntat Granados.

La diputada del PSC ha afegit: "què ha de pensar el conseller (Buch) que el seu cap de premsa estigui permanentment en polèmiques com aquesta en què enalteix el conflicte armat?". 

La formació Units per Avancar, el secretari general és el diputat Ramon Espadaler, ha demandat, així mateix, al govern català si "avala" l'opinió de Piqué i exigeix "una rectificació explícita i pública" a aquest càrrec sobre "l'especulació que ha fet sobre la lluita armada com una possible via per aconseguir la independència".

Entenen que aquesta apel·lació "explícita" a la lluita armada és d'"extrema gravetat i, com a tal, inadmissible des de qualsevol perspectiva".
Units per Avancar ha emplaçat el conseller d'Interior, Miquel Buch, a desautoritzar-lo taxativament, i subratlla que "flirtejar amb l'ús de la lluita armada representa un canvi radical del plantejament mantingut fins avui pel gruix de l'independentisme".

Si no hi ha rectificació per part de Piqué, insisteixen que Buch hauria desautoritzar-lo "taxativament" per "esvair qualsevol dubte sobre la posició de Govern de la Generalitat respecte a l'ús de la lluita armada". 

Comentarios
Multimedia Diari