Dues hores a Suïssa amb Puigdemont

La regidora socialista de Ginebra amb orígens tortosins, Amanda Gavilanes, narra la trobada que va tenir lloc dissabte amb el President cessat

20 marzo 2018 09:29 | Actualizado a 23 mayo 2018 10:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«El vaig veure molt tranquil, serè i segur. No el coneixia, però em va semblar un home molt humanista i pacifista». D’aquesta manera defineix la consellera del Partit Socialista a l’Ajuntament de Ginebra amb arrels tortosines, Amanda Gavilanes, la trobada que va mantenir dissabte passat a Ginebra durant dues hores amb el president cessat per l’article 155 de la Constitució, Carles Puigdemont

El líder de Junts per Catalunya va participar aquest cap de setmana en un aperitiu privat amb diversos consellers de l’administració municipal de la localitat helvètica. «No som del mateix entorn polític, ja que ell és més de dretes, però crec que ha estat molt important poder dialogar» indica Gavilanes, la qual relata que a la trobada també hi van participar polítics d’altres formacions com dels verds o de l’esquerra radical.

«El vaig veure molt tranquil, serè i segur. No vam parlar tan sols de la independència, sinó del dret a l’autodeterminació»

«Ha estat una molt bona oportunitat per reforçar l’eix Catalunya-Ginebra, ja que aquí som diverses les persones que treballem per internacionalitzar la causa catalana» remarca Gavilanes, que té família a Tortosa, a més d’una casa familiar a Tarragona ciutat

El dret a l’autodeterminació
A l’aperitiu de dissabte, que va tenir un caràcter privat, Puigdemont no va fer especial èmfasi en la independència de Catalunya, sinó que es va centrar en el dret a l’autodeterminació. «Això ha estat molt important, ja que aquí a Suïssa el que més es defensa és el dret a l’autodeterminació i no a la independència de Catalunya.

De fet, alguns dels assistents que van venir no són favorables a la possibilitat que Catalunya pugui tenir un estat propi», indica Gavilanes, la qual sí que defensa la voluntat sobiranista catalana. 

«No som del mateix entorn polític, però m’ha semblat un home humanista i pacifista»

«La trobada va ser molt interessant, ja que no s’ha parlat tan sols de Catalunya, sinó de la transició democràtica espanyola i del problema que va suposar l’amnistia general que es va acordar», va indicar la consellera de l’Ajuntament de Ginebra, que va afegir: «amb Puigdemont hem parlat que aquesta amnistia ha provocat que no es puguin jutjar els torturadors del franquisme ni que els torturats puguin ser reconeguts per part de l’Estat».

Segons Gavilanes, això demostra que «el problema de Catalunya amb Espanya ve de fa molt, i que no és un problema només amb Catalunya, sinó que és una qüestió general d’Espanya».  

Contacte «aviat» amb Gabriel
De la trobada amb Carles Puigdemont, Amanda Gavilanes n’explica l’anècdota que l’expresident li va preguntar si «era de Lleida, ja que em va notar un accent d’allà». Això sí, la regidora de la formació socialista reconeix que, al llarg dels 120 minuts que van conversar, «no vam parlar sobre si hi haurà investidura o no». 

Després de mantenir un llarg diàleg amb Carles Puigdemont, Gavilanes té previst concretar aviat una reunió amb l’exlíder de la CUP al Parlament de Catalunya, Anna Gabriel, la qual es troba a Suïssa des de fa setmanes. «Encara no tenim data, però estic segura que serà d’aquí a ben poc», remarcà en to enigmàtic la representant municipal a l’Ajuntament suís. 

Comentarios
Multimedia Diari