ERC exigeix un plan de govern i una investidura «efectiva»

Rovira reclama «unitat sense paternalismes» i «fortalesa» al sobiranisme per desbloquejar les negociacions amb JxCat, que accepta donar més marge per poder arribar a un acord 

11 febrero 2018 17:47 | Actualizado a 11 febrero 2018 17:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va reunir ahir els seus consellers nacionals després d’una altra setmana de negociacions amb JxCat que ha acabat sense l’entesa global que reclamen els republicans.

La secretària general d’Esquerra, Marta Rovira, va insistir a reclamar un acord «sòlid» que inclogui un debat d’investidura «efectiva», la legitimitat de Carles Puigdemont a Brussel·les, un pla de legislatura al Parlament i al Govern i un acord de l’executiu. 

Rovira va assegurar que hi ha un «consens ampli» per aconseguir els dos objectius de reconèixer la legitimitat de Puigdemont a Brussel·les, i formar alhora un Govern «efectiu» i «operatiu» a Catalunya –per tant, sense el president destituït–, i posar fi a la subordinació a l’executiu del PP pel 155.

Per aconseguir-ho la número dos d’Esquerra reclama «unitat sense paternalismes», transparència i un debat «serè i madur»

En aquesta línia, Rovira va advertir JxCat que els republicans no presentaran «cap acord» fins que no hi hagi realment una entesa «sòlida» i «ferma» per no generar «falses expectatives» a la ciutadania.

Tot i això, la secretària general d’ERC es va mostrar «optimista» perquè aquest acord arribi «els propers dies». Així mateix, Rovira va exigir «rigor» i «lleialtat» a JxCat –sense citar-los directament– i va demanar que l’entesa sigui «transparent» en comptes d’haver-hi «acords de despatx». 

JxCat té «pressa»

Per la seva banda, el diputat electe de Junts per Catalunya, Josep Rull, va assegurar que l’acord amb ERC per endegar la legislatura arribarà però que s’han donat «més temps» tal com els ha demanat la formació republicana.

Rull va reafirmar que s’aconseguirà complir amb «l’equilibri» que demana la ciutadania: mantenir el mandat democràtic, investir Puigdemont i tenir un govern operatiu alhora que «aixecar l’atrocitat que és el 155». 

El conseller destituït pel govern espanyol el passat 27 d’octubre i empresonat entre el 2 de novembre i el 4 de desembre va assegurar que «ens en sortirem» però va assenyalar que està costant a causa de «la pressió», «extraordinària i brutal», a la qual els sotmet l’Estat espanyol. 

Segons el conseller destituït, ERC ha demanat més temps «legítimament» per concretar la proposta de resolució sobre la qual començar la legislatura que «denunciï el 155 i la deriva autoritària de l’Estat, i que liciti que hi ha majoria per investir Carles Puigdemont». 

Amb la prudència de no marcar cap termini, el diputat de Junts per Catalunya sí que es va posicionar perquè l’entesa arribi «com més aviat millor» i va criticar que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, demani «sacrificar un ciutadà de Catalunya» i «li limiti els seus drets polítics». 

Comentarios
Multimedia Diari