ERC no descarta una DUI si fracassa el diàleg amb l’Estat pel referèndum

La ponència política no fixa terminis i assenyala que l’independentisme ha de fer-se un camí «el més ampli i ample»

02 julio 2018 10:09 | Actualizado a 02 julio 2018 10:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

ERC no descarta promoure una altra declaració d’independència (DUI) si l’Estat persisteix a rebutjar una negociació sobre el dret d’autodeterminació de Catalunya i, per tant, no és possible la celebració d’un referèndum pactat a Catalunya. 

Així consta a la ponència política que ERC va aprovar ahir a la Conferència Nacional i que va rebre el vistiplau de la militància amb 511 vots a favor, 6 en contra i 19 en blanc.

L’adjunt a la presidència d’ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, es va mostrar ahir partidari d’«ampliar el camí» cap a la república catalana tot fent créixer  la majoria que hi és favorable, i aprofitant qualsevol «finestra d’oportunitat» per dialogar, «sense renunciar a res».

En el discurs de clausura de la Conferència Nacional, Pere Aragonès va corroborar el sentit de la ponència estratègica, i va indicar que el seu partit no descarta «cap via» pacífica i democràtica per accedir a la independència de Catalunya.

«ERC no renuncia a cap camí per tirar endavant el nostre projecte pacífic i democràtic, però volem que sigui el més ampli i ample possible, perquè és als camins amples on cap més gent, i no volem deixar ningú enrere», va dir.

Segons Aragonès, el propòsit de la Conferència Nacional ha estat «ajustar la cartografia i traçar el camí que ERC proposa per als pròxims anys», partint de l’1 d’octubre, «que va ser el moment fundacional de la república, i el dia en què vam començar a guanyar, encara que nosaltres estem compromesos a guanyar per sempre».

Per a això, assenyalà, «hem de ser més i més forts, especialment davant d’un Estat que no vol sotmetre’s al veredicte de les urnes i que ataca la dissidència», la qual cosa obliga a comptar de forma imprescindible «amb majories molt més àmplies i incontestables», defensà.

Aragonès va reprendre la idea expressada dissabte en un missatge d’Oriol Junqueras i va voler deixar clar que, «quan es parla de finestres d’oportunitat, aquestes no apareixen del no-res, ni surten perquè sí, sinó que es creen, i l’1 d’octubre va ser organitzat». Segons Aragonès, de cara al futur «caldrà anar obrint altres finestres d’oportunitat, i l’estratègia que hem aprovat les ha de fer possible», ja que està concebuda per «fer la república».

Aragonès també es va referir al canvi de Govern de l’Estat. «Diuen que volen dialogar i això ens sembla bé, si bé nosaltres els diem que el diàleg ha de ser sobre tot, incloses l’autodeterminació i la sobirania». «Ningú no pot obrir el diàleg demanant que oblidem l’1 d’octubre, perquè això no ho anem a fer», afegí en referència a les paraules del president Pedro Sánchez, abans de reivindicar «un diàleg sense condicions prèvies però sense renúncies». 

El president del Parlament, Roger Torrent, va destacar que la història d’ERC «és una història de responsabilitat i de carregar-nos el futur d’aquest país a l’esquena, sempre hem assumit el paper que ens corresponia, i també ho vam fer l’1 d’octubre». «Vam posar l’energia per fer possible les urnes i l’1 d’octubre, i hem assumit riscos per defensar la democràcia, els drets i les llibertats, però que ningú ens demani gestos simbòlics si no van acompanyats de la voluntat de fer-los efectius», va dir Torrent en referència a JxCat.

Comentarios
Multimedia Diari