El Cercle d'Economia demana convocar eleccions immediatament a Catalunya

L'entitat demana uns comicis "per reconduir les aspiracions d'uns i d’altres per la via de la normalitat i la legalitat"

23 octubre 2017 16:27 | Actualizado a 23 octubre 2017 16:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Cercle d'Economia ha demanat convocar eleccions de forma immediata a Catalunya per evitar un escenari de conseqüències "imprevisibles, però en qualsevol cas dramàtiques" en termes d'autogovern, convivència, creixement econòmic i ocupació.

En una nota d'opinió donada a conèixer aquesta tarda, aquest influent lobby empresarial català s'ha pronunciat en aquests termes, pocs dies abans que el president català, Carles Puigdemont, comparegui davant el Parlament per donar resposta a l'anunci del Govern que destituirà l'executiu català en ple i prendrà el control de les funcions que ara exerceix de la Generalitat.

Si ja el passat 4 d'octubre el Cercle va mostrar la seva "màxima preocupació" davant la possibilitat que s'aprovés una Declaració Unilateral d'Independència a Catalunya, en aquesta ocasió aquesta associació cívica assegura que, "per desgràcia, els escassos dies que han passat -des de la compareixença del 10 d'octubre de Puigdemont davant el Parlament- no han fet més que confirmar les pitjors previsions".

"A la sortida d'empreses s'ha unit la creixent fractura social i la possibilitat, real i immediata, d'un profund deteriorament de l'autogovern", assegura el Cercle, que tot seguit adverteix: "Catalunya, de no evitar-lo en els pròxims dies, pot encaminar-se cap a una dinàmica, prolongada i intensa, de descontrol, inseguretat jurídica i malestar ciutadà".

Davant aquesta situació "tan crítica", aquesta entitat, que lidera Juan José Brugera, considera que l'"única alternativa" per reconduir les aspiracions dels uns i dels altres "per la via de la normalitat i la legalitat és que, descartada una Declaració Unilateral d'Independència (DUI), es convoquin de manera immediata eleccions autonòmiques".

I és que, si no s'avança en aquest sentit, les conseqüències serien "dramàtiques" en termes d'autogovern, convivència, creixement econòmic i ocupació, avisa.

El Cercle, en la Junta Directiva del qual hi ha directius i empresaris de companyies com CaixaBank, Puig, Banc Sabadell o Hotusa, entre d'altres, així com historiadors i catedràtics de prestigi, justifica la necessitat d'unes eleccions després de dos anys "d'una intensitat política mai coneguda en la nostra vida en democràcia".

"Sembla lògic i sensat conèixer, amb la precisió i rigor d'un procés electoral, el mapa de preferències de la societat catalana", argumenta el Cercle en la nota d'opinió, titulada "Per l'autogovern, la convivència i el progrés: convocatòria immediata d'eleccions".

La convocatòria d'eleccions, una potestat que té ara el president català, Carles Puigdemont, però que amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució quedaria en mans del Govern central, aportaria durant les pròximes setmanes "la serenitat que necessita una societat dominada per una desorientació i angoixa generalitzades".

"Seria també l'única via per frenar una dramàtica dinàmica econòmica", argumenta el Cercle, que afegeix que "per retornar al camí de la concòrdia i la trobada, tal com convé als nostres propis interessos col·lectius i com ha assenyalat inequívocament la UE i els seus estats membres, l'única alternativa avui existent és la convocatòria d'eleccions".

"Així ho transmetem a la ciutadania i ho sol·licitem als poders públics, amb l'esperança posada en el fet que la prudència política guiï els seus actes", conclou el Cercle, que avisa que "ens juguem els avenços socials, polítics i econòmics assolits durant la nostra vida en democràcia". 

Comentarios
Multimedia Diari