El Govern assumeix, en ple i per escrit, 'organitzar, convocar i celebrar' el referèndum

Puigdemont i Junqueras signen el compromís de "tot" l'executiu amb la consulta

19 mayo 2017 15:34 | Actualizado a 23 mayo 2017 09:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i la resta de membres del Govern han signat aquest divendres un manifest en el qual es comprometen "tots i cadascun" a "organitzar, convocar i celebrar" un referèndum sobre la independència de Catalunya.

En un acte al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat acompanyats per més d'un centenar d'alts càrrecs de l'administració catalana, Puigdemont ha proclamat que el Govern reafirma solemnement la seva voluntat de fer el referèndum "malgrat les amenaces" que pesen contra aquesta votació.

Després d'unes setmanes marcades pels recels entre els dos socis del Govern, el PDeCAT i ERC, Puigdemont ha afirmat que el compromís d'impulsar la consulta és de tots: "No la fem a dos o a quatre mans. Són moltes mans les que l'organitzaran, convocaran i celebraran".

Així, amb aquest manifest, els dos socis volen deixar enrere les turbulències viscudes i assumeixen de manera col·legiada l'organització del referèndum i els potencials perills que comporta, com eventuals inhabilitacions que podien truncar les carreres polítiques dels signants.

 

"ENS CONJUREM"

Junqueras també ha posat l'accent principalment en la unió de l'Executiu català amb la tasca d'organitzar la consulta: "Tots ens hem de conjurar, tots ens conjurem en el sentit més generalista de la paraula. Jurem conjuntament que farem tot el que ens correspon".

La setmana passada van transcendir certes discrepàncies a l'hora d'organitzar la consulta entre diferents departaments del Govern, i aquest divendres Junqueras ha promès "coordinació de cadascun dels agents" responsables que la votació es pugui dur a terme.

Puigdemont ha insistit que hi ha una immensa majoria de catalans, independentistes o no, que consideren que el conflicte a Catalunya ha de resoldre's amb un referèndum, i ha dit que és amb aquestes votacions com es resolen les coses en "les democràcies sanes".

 

MANIFEST AMB 190 SIGNATURES

El Govern ha volgut escenificar unitat compareixent en ple al Pati dels Tarongers --el pati central de la seu del govern català--, en un acte que ha durat 20 minuts i en el qual també han acudit més d'un centenar d'alts càrrecs --entre secretaris i directors generals-- que s'han col·locat en tarimes després dels consellers.

El manifest l'han signat un a un el president, el vicepresident, els 13 consellers i el secretari del Govern, Joan Vidal de Ciurana, i l'encarregada de llegir-lo ha estat la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs.

Fonts de la Generalitat consultades per Europa Press asseguren que els alts càrrecs també el signaran, per la qual cosa comptabilitzen que arribarà a les 190 signatures que inclouran els principals càrrecs de l'administració catalana.

En el manifest s'hi repassen conflictes històrics com la Guerra de Successió, el Decret de Nova Planta i la dictadura franquista, i es carrega contra la "falta de respecte democràtic" de l'Estat amb Catalunya comparant l'execució del president Lluís Companys amb la inhabilitació d'Artur Mas. "CRUÏLLA HISTÒRICA"

El manifest assegura que Catalunya es troba en una "cruïlla històrica" en la qual xoquen dues voluntats: la voluntat institucional i social d'organitzar el referèndum, i la reiterada oposició tant de les Corts com del Govern central, que només aposta per la via judicial i no pel diàleg, es lamenta.

El manifest acaba amb els mateixos tres verbs amb els quals ha insistit el president: "Convocar, organitzar i celebrar" un referèndum, i des de la Generalitat s'assegura que el text vol tenir una càrrega simbòlica i no jurídica, mirant d'evitar així que puguin haver-hi eventuals impugnacions.

Comentarios
Multimedia Diari