El Govern cobrarà el 2018 un impost segons la contaminació dels vehicles

La taxa preveu recaptar uns 110 milions d´euros el 2020 i servirà per finançar la renovació del parc mòbil. La Generalitat al·lega que és per reduir la contaminació de l'aire a les ciutats

19 mayo 2017 15:34 | Actualizado a 23 mayo 2017 09:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Generalitat aplicarà a partir de l’any que ve un nou impost als vehicles més contaminants per reduir la contaminació de l’aire que, a la conurbació urbana de Barcelona, segueix superant els límits establerts per la UE.

Les emissions de CO2 s’han estabilitzat respecte a les dades del 2015 i les partícules PM10 han disminuït, però encara se supera el llindar de 40mg per m3 a l’entorn de Barcelona, segons l’informe anual de qualitat d’aire a Barcelona que ahir va presentar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

Amb l’aplicació del nou impost previst als pressupostos del Govern, es pretenen recaptar 75 milions d’euros durant els dos primers anys i fins a 110 milions d’euros el 2020, amb els quals la Generalitat pretén disposar de més recursos per renovar el parc mòbil i convertir-lo en «més eficient».


Flota de taxis i mercaderies
La secretària general de Sostenibilitat, Marta Sobirà, va explicar que una part dels fons recaptats, que alimentaran el Fons del Canvi Climàtic, aniran destinats a ajudes per renovar la flota de taxis i els servei de mercaderies.

La primera mesura que s’aplicarà serà restringir la circulació a les vies interurbanes de la conurbació de Barcelona a partir del desembre d’aquest any, i en situacions d’episodis mediambientals de més contaminació, a turismes de més de 20 anys d’antiguitat i a les furgonetes de més de 23, ja que són els que més contaminen.

És més, segons la Guia de càlcul de les emissions de contaminants de la Generalitat, un turisme de gasolina anterior a la normativa Euro1 (més de 20 anys), emet 58 vegades més diòxid de nitrogen (NO2) que un de nou.

Rull va assegurar que el pla de millora i de renovació dels vehicles es farà de forma individualitzada i va desmentir que la imposició d’aquesta taxa «faci perdre l’ocupació dels autònoms», que han manifestat la seva preocupació per la restricció de circulació de vehicles.

El Govern preveu eliminar també en les properes setmanes alguns descomptes als peatges d’autopistes de la Generalitat a tots els vehicles dièsel. En el marc de l’estratègia per millorar la qualitat de l’aire, sobretot a la conurbació de Barcelona, la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, vol eliminar qualsevol incentiu a la compra de cotxes dièsel, que són els que més òxids de nitrogen emeten.

Per això, abans del mes de juny, es cancel·laran les bonificacions als vehicles de baixes emissions que funcionin amb gasoil.

Comentarios
Multimedia Diari