Más de Catalunya

Catalunya Política

El Govern eludeix la crisi entre JxCat i ERC i es conjura per seguir endavant

La consellera portaveu assegura que «les discrepàncies en la valoració dels pactes postelectorals» no afecta l’Executiu, que és «granític»

Diari de Tarragona

Whatsapp
Els consellers d’ERC Alfred Bosch, Pere Aragonès i Ester Capella, ahir. FOTO: EFE

Els consellers d’ERC Alfred Bosch, Pere Aragonès i Ester Capella, ahir. FOTO: EFE

El Govern va evitar ahir abordar el conflicte entre JxCat i ERC per la Diputació de Barcelona i, malgrat les diferències entre les dues forces que el componen, segueix «conjurat» de forma «granítica» per continuar amb la legislatura.

Així ho va exposar la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, en la que evità valorar el conflicte entre ERC i JxCat pel pacte de l’espai postconvergent amb el PSC a la Diputació, escudant-se en l’agrument que l’assumpte no s’havia abordat en el consell executiu.

Sobre la petició de la Fiscalia, que demana un any i vuit mesos d’inhabilitació per al president Quim Torra per un delicte de desobediència per desoir l’ordre de la JEC de retirar els llaços grocs dels edificis públics en la campanya de les municipals i les europees del 26-M (veure pàgina anterior), Budó considerà que és un «sense sentit» i criticà l’«onada de repressió» contra les institucions catalanes.

Fer front a aquesta «onada de repressió» és un dels objectius que comparteixen el Govern de JxCat i ERC, emfatitzà Budó, que no obstant això evità entrar a valorar la polèmica. Assenyalà, això sí, que l’Executiu no és «monolític» perquè el formen dos partits, però asseverà que les «discrepàncies en la valoració dels pactes postelectorals» entre JxCat i ERC «no afecta al Govern, que és granític». Així, manifestà que l’Executiu està «conjurat a seguir treballant» amb «unitat», amb la finalitat de «tirar endavant aquesta legislatura» i combatre «l’onada de repressió».

Budó, a més, expressà el desig que els contactes que manté Torra aquests dies amb entitats i partits sobiranistes donin com a resultat una «unitat estratègica» del sobiranisme que, de moment, no existeix.

Si bé Torra va intervenir directament per canviar el sentit del pacte municipal al seu poble, Santa Coloma de Farners, Budó assenyalà que el president no té prevista una reunió oficial amb el vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès. Indicà en tot cas que qualsevol participació del mateix president o de membres del Govern en les negociacions per reorientar el conflicte entre les forces sobiranistes seria com a representants dels seus respectius partits.

Espionatge

Segons va informar ahir a la nit TV3, el Ministeri d’Exteriors que lidera el ministre Josep Borrell ha ordenat espiar l’activitat de les delegacions catalanes a l’exterior, i aportat aquesta documentació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per reclamar el seu tancament, intenció que va transcendir la setmana passada. Les delegacions catalanes afectades són les de Londres, Ginebra i Berlín. La informació de TV3 es basa en aquesta documentació aportada al TSJC, a la qual la cadena pública ha tingut accés.

El ministeri d’Exteriors espanyol no va voler ahir fer comentaris sobre l’exclusiva de TV3, però va admetre que és part de la seva funció «vigilar de prop qualsevol activitat que pretengui perjudicar la imatge d’Espanya a l’exterior i, en particular, totes les que el seu objectiu sigui el projecte independentista del govern de Catalunya», segons informà ACN.

Temas

Comentarios

Lea También