El Govern enviarà una carta a Rajoy per convidar-lo a negociar el referèndum

23 mayo 2017 17:14 | Actualizado a 23 mayo 2017 18:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Govern ha acordat avui enviar "en els pròxims dies" una carta al cap del Govern, Mariano Rajoy, per convidar-lo a negociar els termes i les condicions del referèndum, encara que l'Executiu central ha emplaçat de nou la Generalitat a plantejar-lo davant el Congrés dels Diputats.

Després de l'apel·lació a negociar un referèndum que va llançar ahir a Madrid el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el Consell Executiu ha fet avui un pas més en acordar una sol·licitud formal a Rajoy per a l'obertura de negociacions.
L'acord es materialitzarà en una carta que s'enviarà "en els pròxims dies" a Rajoy i, a partir de llavors, el Govern estarà en espera d'"una resposta concreta" per part del Govern del PP que estigui "a l'altura del civisme" mostrat pel sobiranisme, ha indicat la consellera de la Presidència, Neus Munté.

La portaveu del Govern ha expressat, en aquest sentit, una "voluntat franca de diàleg fins a l'últim minut de la pròrroga" i ha insistit que aquesta oferta "no caduca i és plenament vigent", sense concretar no obstant això fins quan esperarà el Govern abans de passar a la via unilateral, tenint en compte que l'Executiu del PP es nega a negociar aquesta qüestió.

Així ho ha rubricat a Barcelona la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha coincidit amb Puigdemont en la cerimònia de lliurament de les beques que La Caixa, un acte presidit pels Reis d'Espanya.

La vicepresidenta ha aprofitat la visita a Catalunya per replicar a Puigdemont, que ahir va advertir que l'Estat "no disposa de tant poder per impedir tanta democràcia",

"La democràcia té el poder per evitar el referèndum", ha respost Sáenz de Santamaría, que ha tornat a convidar el president català a un "diàleg ampli, públic i transparent" al Congrés dels Diputats, cosa que Puigdemont ja va rebutjar si no hi havia un acord previ amb Moncloa.

De la seva banda, la secretària general del PP i ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, ha equiparat l'actitud de Puigdemont a la d'un intent de cop d'Estat, la qual cosa ha generat malestar en el Govern: "Són paraules desafortunades i dures", ha valorat Munté.

Davant l'enèsim intent d'acordar el referèndum, el portaveu de la CUP, Albert Botran, ha advertit al Govern que no es pot ser "presoner" dels "tempos" o dels "silencis" de l'Executiu de Rajoy per a la convocatòria del referèndum d'independència, pel que ha urgit de nou a fixar data i pregunta de la consulta.

Des de l'oposició, el portaveu adjunt de Ciutadans al Parlament, Fernando de Páramo, ha justificat l'absència del seu partit en la conferència de Puigdemont perquè "sempre repeteix el mateix".

De la seva banda, la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha considerat que l'acte d'ahir a Madrid no va servir "per a res" perquè "Catalunya necessita diàleg i les conferències són monòlegs".

Després de la polèmica aixecada per un esborrany de la llei de transitorietat jurídica, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, ha assegurat que "cap jutge o magistrat aplicarà ni exigirà el compliment d'una llei que no estigui en aquest alineament constitucional".

Sobre aquest esborrany, Rajoy ha assegurat des del Senat que la llei de transitorietat jurídica que plantegen les forces independentistes és de "les més grans cacicades" que ha vist en la seva vida i caracteritza un model propi de les "dictadures".
Quant a l'oficialitat de les llengües en una eventual "república" catalana, el grup parlamentari de Junts pel Sí (JxSí) ha asseverat que es mantindrien "els mateixos drets lingüístics que actualment", mentre que el diputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha escrit en Twitter que "català i castellà seran oficials".

En el terreny judicial, el TSJC ha desestimat el recurs de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i li ha recordat que no se la investiga per un "delicte d'opinió", sinó per desobeir el Constitucional. 

Comentarios
Multimedia Diari