El Govern regularà les 'mares de dia' i crearà un registre públic

Hauran de ser titulades i podran atendre fins a un total de quatre infants a casa seva amb edats entre 0 i 3 anys

14 junio 2017 11:03 | Actualizado a 14 junio 2017 11:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Generalitat va iniciar ahir els tràmits per aprovar el nou decret que regularà les cases de criança, un servei de conciliació familiar per hores i flexible que permet a un professional tenir cura a la seva pròpia casa d’un màxim de quatre nens de 0 a 3 anys, o cinc en casos excepcionals.

Segons va informar la consellera Dolors Bassa en una roda de premsa, la regulació proporcionarà un paraigua legal als treballadors, i seguretat a pares i nens.

El decret estableix que el nombre de nens per llar de criança serà de quatre com a màxim, encara que en casos excepcionals se’n podrà acollir a cinc, sempre que hi hagi una autorització expressa de la Direcció General de Famílies.

Acreditació professional

Els professionals hauran de tenir com a mínim un grau o un cicle de formació professional superior en educació infantil, acreditar una experiència mínima de dos anys en l’atenció de nens i disposar del carnet de manipulació d’aliments. 

També farà falta que aquests professionals tinguin una asseguradora de risc, i oferir un projecte pedagògic, que es pot basar en el joc i estar recolzat en corrents pedagògics diverses.

El decret regularà també les condicions dels habitatges d’aquest espai de criança

Les persones que decideixin convertir el seu habitatge en una llar de criança s’hauran d’inscriure en un registre del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, perquè aquest pugui fer el seguiment necessari i les inspeccions periòdiques que es determinin. Quant a les instal·lacions, el decret exigeix que la llar tingui un mínim de 70 metres quadrats amb dues habitacions, així com uns requisits de confort i seguretat mínims.

Aquests estàndards es concreten en protecció contra incendis, calefacció, il·luminació i ventilació de la llar, zones diferenciades per al descans, la higiene i els jocs, una bona accessibilitat i la supressió de barreres arquitectòniques.

La família del nen i el professional hauran de signar un contracte privat per salvaguardar els drets de les dues parts i establir el màxim d’hores en les quals el nen estarà a casa de criança.

Les cases de criança són ja una realitat alternativa a les llars de criança en molts països de l’Europa Central, com França, Alemanya, Suïssa o Escòcia, on aquest servei es coneix com ‘mares de dia’.

Les cases de criança s'han convertit en una alternativa a les llars de criança en molts països de l'Europa Central

A Catalunya, gairebé 200 professionals ja exerceixen aquesta professió agrupades en l’Associació de Mares de Dia, que exigeix formació als seus membres i fa un seguiment dels professionals.

Existeixen, també, altres professionals fora de l’associació que actualment no compten amb cap regulació i quedaran emparades per la normativa, un fet que permetrà la seguretat jurídica per portar a terme la seva activitat.

Les cases de criança també han estat regulades a Navarra, on s’han convertit en un recurs molt usat als municipis més petits que no tenen una guarderia.

Bassa va destacar que la regulació d’aquest sector que ja existent li donarà visibilitat i permetrà augmentar els llocs de treball, i va afegir que mentre el 2012 tenien constància d’11 mares a Catalunya, el 2016 arriben a 190. 

Comentarios
Multimedia Diari