El Grup de Treball de l’ONU veu «arbitrària» la presó dels que anomena «presos polítics»

Aquest organisme, dependent del Consell de Drets Humans de Nacions Unides, demana al Govern espanyol que els deixi lliures immediatament i els indemnitzi

30 mayo 2019 07:43 | Actualizado a 30 mayo 2019 08:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l’ONU ha qualificat de «arbitrària» la privació de llibertat dels líders catalans independentistes Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Aquest organisme, dependent del Consell de Drets Humans de Nacions Unides, considera que la presó provisional dels tres imputats, als quals considera  «presos polítics», vulnera els drets humans i demana al Govern espanyol que procedeixi al seu alliberament.

El Grup de Treball va presentar ahir la seva resolució en una roda de premsa a Londres, i l’advocat Ben Emmerson, lletrat dels polítics, avançà que Espanya pot afrontar un «corrent de condemna de la comunitat internacional» si no els allibera.

En la seva resolució, el Grup de Treball demana al Govern espanyol que adopti les mesures necessàries per posar remei a la situació de Cuixart, Sànchez i Junqueras «sense dilació», i considera que el «remei adequat» seria posar aquestes tres persones «en llibertat i concedir-los el dret efectiu a obtenir una indemnització i altres tipus de reparació» en virtut del dret internacional.

Alhora, insta el Govern que posi en marxa una «investigació exhaustiva i independent» de les circumstàncies al voltant de la «privació arbitrària» de la llibertat dels imputats i que «adopti les mesures pertinents contra els responsables de la violació de seus drets».

Informe no vinculant

En el seu document, legalment no vinculant, el Grup demana al Govern que li proporcioni «informació sobre les mesures de seguiment adoptades respecte a les recomanacions formulades» en el text. 

L’organisme pregunta en quina data es posarà en llibertat Cuixart, Sànchez i Junqueras, quines indemnitzacions o altres reparacions es concediran als afectats, i si s’ha investigat la violació dels drets dels tres polítics. El Grup de Treball de l’ONU convida el Govern que l’informi de les dificultats que pot haver trobat en l’aplicació de les recomanacions formulades i que li indiqui si necessita assistència tècnica addicional, com pot ser una visita del grup de treball.

Demana a l’Executiu que li proporcioni la informació sol·licitada en un termini de sis mesos, encara que afirma que es reserva el dret d’emprendre el seu propi seguiment si s’assenyalen a la seva atenció nous motius de preocupació en relació amb el cas.

En el seu document, es recorda que el Consell de Drets Humans ha encoratjat tots els Estats que col·laborin amb el grup de treball, i els demana que tinguin en compte les seves opinions i, si cal, prenguin les mesures apropiades per posar remei a la situació de les persones privades «arbitràriament de llibertat».

Marea de condemna

El text del Grup de Treball de l’ONU es va difondre ahir, un dia després que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) rebutgés la demanda presentada per l’expresident Carles Puigdemont contra la decisió del Tribunal Constitucional d’anul·lar el ple del Parlament del 9 d’octubre de 2017, en el qual s’havia de declarar la independència de Catalunya.

L’advocat Ben Emmerson, expert en Dret Internacional i Drets Humans, vinculà la conclusió del grup de l’ONU amb l’aplicació del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, del qual Espanya és signant. No posar en llibertat els polítics independentistes, afegí Emmerson, suposarà «una violació del dret internacional».

«La marea de condemna de la comunitat internacional augmentarà molt ràpidament si Espanya no compleix ara amb les seves obligacions en matèria de Dret Internacional. Aquesta no és una qüestió d’elecció sinó una qüestió d’obligacions legals», assenyalà.
En la seva opinió, si Espanya no compleix, «llavors ja no té el dret de ser una democràcia governada per l’Estat de Dret».

Comentarios
Multimedia Diari