El PDeCAT vol guanyar temps per al pacte amb la tramitació dels pressupostos

Ferran Bel es mostra obert a no bloquejar-la, mentre Míriam Nogueras recorda que van decidir dir ‘no’ als pressupostos

31 diciembre 2018 09:28 | Actualizado a 31 diciembre 2018 09:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La vicepresidenta del PDeCAT i diputada al Congrés, Míriam Nogueras, va recordar ahir que el seu partit ja va decidir votar «no» a la tramitació dels pressupostos del Govern del PSOE. Ho va recordar després que el secretari d’organització del mateix PDeCAT i també diputat al Congrés per Tarragona, l’ebrenc Ferran Bel, es mostrés obert, en declaracions a Efe, a no bloquejar l’inici de la tramitació dels pressupostos per així «donar més temps» a una negociació amb la finalitat d’arribar a una «solució política» per a Catalunya.
Bel va voler posar en valor, en aquest sentit, la trobada del 20 de desembre a Barcelona entre el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el la Generalitat, Quim Torra, per intentar canalitzar el conflicte. 

Segons l’exalcalde de Tortosa Ferran Bel, després d’aquests contactes entre els dos governs, que prosseguiran al gener, «és evident que l’escenari és diferent que el de fa tres o quatre setmanes», ha destacat. 

Per això, el diputat del PDeCAT al Congrés ha considerat que, per molt «incipient» que pugui ser la negociació, no és el moment de «tancar portes» a aquesta relació entre els dos executius. 

Si bé ha puntualitzat que la previsió del PDeCAT de rebutjar els pressupostos en la votació final «no ha canviat» per ara, una altra cosa és que els comptes «s’hagin d’avortar des d’un primer moment», mentre hi ha «espais de negociació oberts», per molt «remots» que puguin ser els eventuals acords. I facilitar acords, recalcà Ferran Bel, significa fer «cessions» des dels dos costats, el que «val tant per al PSOE com per al Partit Demòcrata». 

Per «donar el màxim temps possible» a aquesta negociació que hauria de servir per «posar sobre la taula un esbós de solució política per a Catalunya», l’exalcalde de Tortosa Ferran Bel s’inclina per no presentar esmena a la totalitat als pressupostos generals de l’Estat, encara que aclarí que «la decisió no està presa», ja que encara no han tingut accés al projecte de comptes del Govern per a 2019. En tot cas, «no trairíem a ningú si nosaltres mantenim la nostra decisió final sobre els pressupostos al final de la tramitació, perquè donaríem més temps a la negociació», manifestà.

No és no
La vicepresidenta del PDeCAT, una de les veus del sector menys contemporitzador amb el Govern de Pedro Sánchez, manifestà des del seu perfil a Twitter que «per un 95% el consell nacional» del partit es va pronunciar a favor de «votar ‘no’ als pressupostos» del PSOE. «El ‘no’ als pressupostos és ferm. El nostre ‘no’ a la seva tramitació, també», recalcà. 

Ferran Bel replicà aquestes afirmacions de Míriam Nogueras tot recordant, també via Twitter, que «a cap òrgan del PDeCAT s’ha parlat, ni menys decidit, no permetre la tramitació dels pressupostos», i assenyalant que permetre’n la tramitació no és el mateix que votar a favor dels comptes. 

El debat intern al PDeCAT s’ha intensificat, així doncs, en plena pugna entre la línia dura, que rebutja qualsevol aproximació al PSOE, i els pragmàtics –entre ells el mateix Ferran Bel i el portaveu del partit al Congrés, Carles Campuzano–, que veurien amb bons ulls permetre que els pressupostos superin la votació de les esmenes a la totalitat de PP i Cs, per a així guanyar temps i deixar uns mesos de marge per a la negociació. 

Davant de les afirmacions de Míriam Nogueras a Twitter, fonts del PDeCAT consultades per Efe van indicar que, a la reunió del consell nacional que cita la vicepresidenta, es va introduir un matís, en plantejar que el vot als pressupostos seria un ‘no’ sempre que no suposin mesures «beneficioses per als catalans». 

Els partidaris de permetre la tramitació dels comptes no neguen que al final, si no han canviat les coses, els diputats del PDeCAT al Congrés votaran en contra dels pressupostos. 
 

Comentarios
Multimedia Diari