El Parlament acorda querellar-se contra el jutge Llarena

“Alguns valors del franquisme i ideals feixistes continuen presents; mai han desaparegut del tot”, assegura el president del Parlament

13 abril 2018 10:58 | Actualizado a 13 abril 2018 11:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La majoria independentista de la Mesa del Parlament (JxCat i ERC) ha acordat avui que la Cambra catalana presenti una querella per presumpta prevaricació contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, malgrat les reticències que han expressat els lletrats sobre la seva viabilitat.

En una reunió extraordinària de la Mesa, el president del Parlament, Roger Torrent, ha plantejat aquesta iniciativa després que Llarena prohibís a Jordi Sànchez sortir de la presó per participar en el ple de la seva investidura com a president, que havia de celebrar-se avui i que va ser finalment desconvocat.

La proposta l'han avalada JxCat i ERC, que tenen majoria a la Mesa, mentre que els Comuns comparteixen la idea però han recomanat optar per altres vies pels "dubtes jurídics" que tenen; PSC i Ciutadans han votat en contra (CUP i PPC no tenen dret a vot).

De la querella, que es planteja interposar contra Llarena però també està oberta a tots els magistrats de la Sala Penal del Suprem, s'ha encarregat ja als serveis jurídics del Parlament, malgrat que aquests han mostrat les seves reticències

Segons fonts parlamentàries, els lletrats han expressat de forma verbal "diverses objeccions respecte a la viabilitat" que el Parlament com a institució presenti una querella per prevaricació contra un magistrat del Suprem.

Ciutadans, segons fonts del grup, ha advertit que es tracta d'una querella "temerària" i s'ha oposat al fet que es puguin destinar recursos públics al que considera que és l'"interès d'un particular" (Jordi Sànchez), a l'hora que ha advertit del risc d'incórrer en un delicte de malversació, cosa que comparteix també el PPC.

Els Comuns, malgrat compartir la necessitat de donar una resposta a la decisió d'ahir de Llarena, han expressat també dubtes jurídiques i han plantejat demanar un informe a un advocat penalista extern perquè determini si el Parlament pot presentar una querella, tenint en compte que els lletrats de la cambra no són experts en dret penal.

Aquesta proposta no obstant això ha estat descartada per la majoria independentista de JxCat i ERC (la CUP no té vot a la Taula), que vol que la querella l'elaborin exclusivament els serveis jurídics de la Cámara, amb la qual cosa s'evitarien pagaments a professionals externs.

JxCat i ERC sí que han acceptat en canvi l'altra proposta de Catalunya en Comú-Podem: estudiar la possibilitat de presentar una queixa davant el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) mentre es redacta la querella.

Si bé l'oposició ha qüestionat dins de la reunió de la Taula que la querella respongui a un interès públic, JxCat i ERC defensen que és per l'"interès de tots els diputats", ja que consideren que el Parlament com a tal "està perjudicat" per les decisions del jutge Llarena.

Comentarios
Multimedia Diari