Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El Parlament anul·larà aquesta setmana les sentències franquistes

La Comissió de la Dignitat exigeix a les autoritats militars espanyoles a Catalunya que demanin perdó i assumeixin responsabilitats per l’afusellament del president Companys

Redacció/ACN

Whatsapp
El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, valora la llei que aprovarà aquesta setmana el Parlament. Foto:acn

El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, valora la llei que aprovarà aquesta setmana el Parlament. Foto:acn

El ple del Parlament català aprovarà aquesta setmana la llei que anul·la «totes les sentències i resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra dictades per causes polítiques a Catalunya per part del règim franquista».

La llei ha estat tramitada des de la Comissió de la Dignitat, amb el suport de JxSí, CSQP i la CUP. A més a més comptarà també el suport del PSC, que s’ha mostrat favorable al dictamen.

El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, fa una valoració «satisfactòria» d’aquesta iniciativa. A la vegada que exigeix a les autoritats militars espanyoles a Catalunya que demanin perdó i assumeixin responsabilitats per l’afusellament de qui fou president de la Generalitat Lluís Companys. 
En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Cruanyes recordava que l’Estat espanyol té una cosa pendent i és «fer un acte oficial de demanar perdó i en aquest sentit assumir la seva responsabilitat per l’assassinat de Companys», per això deia que espera que les autoritats militars a Catalunya facin un gest en aquesta direcció. «En definitiva, van ser les autoritats militars les responsables d’això. Entenem que no se’n deuen sentir continuadors, però igual que l’Estat francès i alemany van assumir les seves responsabilitats, seria exigible que ells fessin el mateix». 

Hi haurà noves accions per resoldre el retorn del conjunt dels papers de Salamanca

Per altra banda, Cruanyes ressaltava que un dels temes que segueix sobre la taula és el retorn total dels anomenats papers de Salamanca. En aquest sentit, incidia que «hi ha una sèrie de documentació que hauria d’haver estat transferida a Catalunya, perquè es va acordar a les comissions mixtes i que el govern actual la va complir en part, a més de documentació de la Generalitat que encara queda pendent tant a l’arxiu de Salamanca com als arxius militars, així com la documentació dels ajuntaments de Catalunya». «Tot això és una qüestió que s’ha de retornar», apuntava. 

«Des de la darrera remesa no ha arribat ni s’ha mogut res més i això no pot ser. S’ha de resoldre», insistia. En aquest context, el portaveu de la Comissió de la Dignitat anunciava que realitzaran noves accions pel retorn dels papers de Salamanca, sense concretar encara en què consistiran. 

Ara farà gairebé un any, el 4 de juliol del 2016, 50 propietaris van rebre el tram final dels papers de Salamanca. Amb aquest acte de restitució ja es van retornar el 95,6% del total d’arxius i documents rebuts per la Generalitat i el conseller de Cultura, Santi Vila, es va comprometre a fer efectiu el retorn del 100%. 

Temas

Comentarios

Lea También