El Parlament reconeixerà avui la legitimitat de Puigdemont

JxCat, ERC i la CUP acorden un text per avalar el full de ruta del procés sobiranista

01 marzo 2018 06:19 | Actualizado a 23 mayo 2018 10:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Parlament de Catalunya reconeixerà avui la legitimitat de Carles Puigdemont com a President de la Generalitat de Catalunya. Segons ha pogut saber el Diari, a darrera hora d’ahir Junts per Catalunya, ERC i la CUP van arribar a un acord definitiu per avalar el paper des de Bèlgica de qui fou el 130è President, que va ser cessat el passat 27 d’octubre pel Govern Central.

El vot dels quatre diputats de la formació anticapitalista són necessaris perquè el ple del Parlament aprovi aquest matí la proposta de resolució presentada per Junts per Catalunya, que comptarà també amb el suport d’ERC.  

Lorena Roldán (Cs): "Que s’acceptin les esmenes de la CUP demostra que els mateixos volen fer el mateix que la passada legislatura"

La resolució de JxCat denuncia l’aplicació de l’article 155 i en demana l’aixecament immediat. El document consta de diferents punts, en els quals es constata que el govern de la Generalitat va ser destituït de manera «il·legal» amb l’aplicació de l’article 155 i que Puigdemont compta amb la majoria parlamentària per ser escollit President de la Generalitat després de les eleccions del 21 de desembre

Eusebi Campdepadrós (JxCAT): "El Parlament legitimarà avui el President Puigdemont"

El portaveu dels cupaires, Carles Riera (CUP), va qualificar ahir al matí aquest text com  d’«insuficient» i «autonomista». De fet, ahir, els cupaires van presentar esmenes al document. L’objectiu de la CUP era que el text inclogués una reafirmació de la declaració d’independència del 27 d’octubre i reconèixer la legitimitat del referèndum de l’1 d’octubre, dos episodis que no mencionava inicialment la resolució de JxCat però que al final sí que s’inclouran, segons van reconèixer al Diari fonts de Junts per Catalunya. 

«És contrari al Constitucional»
La diputada de Cs Lorena Roldán assegura que el ple d’avui «és el de desbloqueig» i destaca que «obligarà als independentistes a donar la cara». La representant de la formació taronja lamenta que la Mesa «hagi admès a tràmit unes esmenes que són contràries al que ha advertit el Tribunal Constitucional». La política tarragonina creu que «això demostra que els mateixos volen tornar a fer el mateix». 

Òscar Peris (ERC); "L’acord és imminent. Treballem per un acord d’investidura, un Govern efectiu i un pla de govern"

Eusebi Campdepadrós (JxCat) és optimista i creu que «el Parlament legitimarà avui el President Puigdemont i denunciarà les intromissions il·legals i il·legitimes de l’executiu espanyol a través del TC al legislatiu català, vulnerant l’autonomia del parlament i el dret dels diputats a la iniciativa política i al lliure debat».

Rosa M. Ibarra (PSC): "Demanem que es consideri obert el termini de dos mesos per formar un govern que abandoni la unilateralitat"

Per la seva banda, Òscar Peris  (ERC) inclou la votació de la proposta per reconèixer a Puigdemont en un paquet global. «Seguim treballant incansablement per assolir un acord que inclogui la investidura, un Govern efectiu i un pla de govern» assegura el polític vallenc, qui es mostra convençut que «les converses van bé». Sobre les negociacions amb Junts per Catalunya i la CUP, Peris creu que «gairebé estan al final» i remarca que «l’acord és imminent» i que espera que es tanqui «aquesta mateixa setmana». 

Yolanda López (CeC-Podem): "El ple d’avui és el primer pas per superar el 155 apostant per una agenda ciutadana i els drets socials"

De manera ben diferent s’expressa Rosa Maria Ibarra (PSC). «La nostra demanda és que es consideri obert el termini de dos mesos per investir president. Creiem que s’ha de fer aquesta investidura al més aviat possible en un candidat que pugui ser president en plenitud de les seves funcions» indica la representant socialista, qui també reivindica que «es constitueixi un govern estable, que abandoni la unilateralitat, i que actuï dins la legalitat, i que es puguin restablir les relacions amb el govern central, creant ponts de diàleg».

Finalment, Yolanda López (Catalunya en Comú) reivindica que el ple sigui el primer pas «per superar el 155 apostant per una agenda ciutadana que defensi els drets socials i l’escola catalana». 

Comentarios
Multimedia Diari