El Suprem amplia la causa i investiga Mas, Rovira, Gabriel, Pascal, Boya i Lloveras

El magistrat Pablo Llarena considera que van tenir una participació "principal i destacada" però encara no els cita a declarar

22 diciembre 2017 10:33 | Actualizado a 23 diciembre 2017 09:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha acordat ampliar la investigació que segueix per un possible delicte de rebel·lió en el procés independentista a l'expresident de la Generalitat Artur Mas, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i la portaveu parlamentària de la CUP Anna Gabriel, entre d'altres.

En un acte del qual ha informat el Suprem, el jutge dóna la mateixa condició d'investigats a la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya; la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, i la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras.

En el seu escrit, Llarena explica que els fets que s'investiguen s'han pogut desenvolupar sota la direcció i coordinació d'un conjunt de persones entre els quals hi hauria els presidents i portaveus dels grups parlamentaris independentistes del dissolt Parlament, així com els presidents i secretaris generals dels partits polítics independentistes i la presidenta de l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI).

Les sospites es fonamenten, segons el jutge, no només en el fet que apareixen referenciats com a integrants del Comitè Estratègic descrit en el document Enfocats, "sinó en una altra sèrie d'elements que podrien corroborar allò que en aquest document es recull".

D'una banda, Llarena destaca que totes aquestes persones apareixen identificades com a participants d'algunes de les reunions que suposadament van servir per "idear i tramar el procés de ruptura que s'investiga, tal com es recull a l'agenda intervinguda amb ocasió de l'escorcoll practicat al domicili de Josep Maria Jové Lladó".

Llarena afegeix que tots aquests nous investigats semblen haver tingut una participació principal i destacada en el seu desenvolupament, "aportant el suport polític que van precisar l'actuació parlamentària i l'actuació d'execució que van portar aquest procés a terme", tal com detalladament es refereix en l'atestat elaborat per la Guàrdia Civil.

Per això, el jutge els comunica les sospites que sobre ells planen perquè se'ls instrueixi dels drets que els assisteixen i puguin exercitar-los de manera immediata.

En la seva providència del passat 11 de desembre en la qual demanava un informe a la Guàrdia Civil sobre les persones integrades al Comitè Estratègic, recollit en el document EnfoCat, el jutge ja apuntava cap a Rovira, Mas i Gabriel.

En el document EnfoCat, que es determinava el full de ruta a seguir després de la declaració unilateral d'independència (DUI), es parlava d'un comitè estratègic format pel president i vicepresident del Govern, membres de grups parlamentaris i partits independentistes (com els seus portaveus, presidents o secretaris generals) i els presidents i vicepresidents d'ANC, Òmnium i AMI.

El citat informe de la Guàrdia Civil, que ha arribat ja a mans del magistrat, assenyala la número dos de la llista d'ERC, Marta Rovira, l'expresident català Artur Mas, la candidata de la CUP Anna Gabriel i la resta de membres de l'anomenat Comitè Estratègic com les persones que "van dissenyar, van orientar, van dirigir i van controlar" la implantació del pla sobiranista.

Comentarios
Multimedia Diari