El Suprem resol aquest dimarts si deixa lliures els presos candidats

Fonts de l’alt tribunal confirmen a TV3 que els permetran sortir a recollir l’acta de diputat i votar als plens. També valorarà la peticióde Jordi Sànchez de celebrar un debat a la presó de Soto del Real

09 abril 2019 06:08 | Actualizado a 11 abril 2019 15:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Tribunal Suprem resoldrà aquest dimarts si deixa en llibertat els presos que són candidats. La setmana passada, les defenses de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Oriol Junqueras i Raül Romeva van presentar escrits demanant el seu alliberament no només per poder fer campanya, sinó també per garantir el dret a la defensa i acabar el que queda de judici des de fora de la presó. Els magistrats resoldran les peticions aquest dimarts, i, segons va informar ahir TV3, fonts de l’alt tribunal han confirmat que permetran que els presos que surtin escollits el 28 d’abril surtin de la presó per poder recollir l’acta de diputat, a més de votar en els plens. El reglament del Congrés i el Senat estableix que l’acta s’ha de recollir presencialment, i, per tant, el tribunal permetria que assistissin a la sessió de constitució de la cambra.

A l’esmentada petició dels advocats dels presos s’hi va sumar ahir la defensa de Joaquim Forn, candidat a l’alcaldia de Barcelona. 

Els lletrats Andreu van den Eynde i Jordi Pina van proposar al tribunal algunes mesures alternatives per garantir que els seus representats no fugirien. Qui va ser més específic va ser Jordi Pina, que va manifestar al tribunal que els seus representats (Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull) oferien tot el seu patrimoni com a garantia per a una possible fiança, i també proposaven arrestos domiciliaris a Madrid. Així, els presos podrien assistir el 21 de maig a la sessió de constitució del Congrés dels Diputats i pujar a l’estrada de la cambra baixa per jurar o prometre (ni que sigui per imperatiu legal) que acaten la Constitució. Segons fonts del Congrés, però, abans caldrà que vagin a la junta electoral provincial corresponent a buscar l’acta de diputat. També hauran d’aportar documents i fer la declaració d’activitats. Uns tràmits, aquests darrers, que no és obligatori que facin personalment. 

El Suprem també haurà de dir com es podrà articular la seva participació en les votacions, ja que el reglament del Congrés és molt restrictiu i només permet el vot a distància en el cas de malalties que impedeixen el desplaçament, baixes de maternitat o lactància. 

Informe desfavorable
Els magistrats del Suprem també tenen sobre la taula la petició de fer debats electorals dins de la presó. La setmana passada, la Junta Electoral Central (JEC) va deixar en mans del Suprem la decisió d’autoritzar un debat electoral de candidats del 28 d’abril a la presó de Soto del Real, tal com va demanar el cap de llista per Barcelona de JxCat en presó preventiva a la presó madrilenya, Jordi Sànchez. El Ministeri de l’Interior, concretament el secretari general d’Institucions Penitenciàries, ja va desaconsellar en un informe la celebració d’un debat polític al centre penitenciari. Va argumentar que aquest acte electoral seria contrari a «elementals principis de seguretat, alteraria la «funcionalitat del centre» i també la «distribució funcional dels espais comuns», la qual cosa obligaria a un reforç de personal per «garantir la seguretat de les persones». 

D’altra banda, i en relació amb el judici del Procés que aquest dimarts es reprèn amb més testimonis d’agents de diversos cossos, el president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha assegurat que les declaracions d’alguns guàrdies civils que van assegurar que se’ls va negar assistència mèdica després de l’1-O, són «acusacions falses».

Comentarios
Multimedia Diari