El TC manté les mesures cautelars contra la investidura de Puigdemont

Els magistrats addueixen que la petició és infundada perquè van actuar dins de les seves competències

30 enero 2018 16:07 | Actualizado a 31 enero 2018 13:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El TC ha desestimat aquest dimarts per unanimitat les al·legacions que Junts per Catalunya va presentar contra les mesures cautelars adoptades aquest dissabte, que queden vigents. Els magistrats argumenten que la reclamació perquè se suspenguin aquestes mesures és infundada perquè el tribunal va actuar en l’exercici de les seves competències constitucionals i no es pot demanar la suspensió cautelar d’una decisió del propi Tribunal Constitucional. D’aquesta manera, mantenen el criteri de l’escrit d’aquest dilluns, on justificaven les mesures per raons d’urgència, per evitar danys d’impossible o difícil reparació i per no deixar sense contingut la prerrogativa que l’article 161.2 concedeix al govern espanyol d’impedir, via suspensió automàtica, els actes administratius que recorre.

Els magistrats rebutgen d’aquesta manera l’escrit presentat per Junts per Catalunya, que demanava la suspensió de les mesures perquè les consideren "nul·les de ple dret" i "vulneren drets fonamentals", atès que "no han estat sol·licitades" per cap de les parts i "envaeixen" l'autonomia del Parlament de Catalunya i la competència exclusiva de la mesa del parlament en l'aplicació i la interpretació del seu reglament. 

Han adoptat la decisió en una hora i mitja i després d’estudiar les al·legacions del grup parlamentari i també l’escrit que ha registrat l’Advocacia de l’Estat en contra de la petició dels diputats independentistes. La petició de Junts per Catalunya tenia poques possibilitats de prosperar, atès que el mateix TC va fer pública aquest dilluns l’argumentació per justificar les mesures cautelars de dissabte. 

Aquest dimarts els magistrats només han resolt sobre les al·legacions que Junts per Catalunya va presentar contra les mesures cautelars. El TC no ha decidit encara sobre l’admissió a tràmit del recurs que el govern espanyol va presentar la setmana passada, un debat que els va generar divisió dissabte i que van acabar ajornant adduint que cal donar un termini de deu dies a les parts perquè es posicionin. 

De fons, les diferències de criteri entre els dos sectors del TC i el fet que tenen sobre la taula dos informes –del Consell d’Estat i dels propis lletrats del TC- contraris a l’admissió a tràmit. 

Comentarios
Multimedia Diari