El TC suspendrà la reforma de la llei que pretén investir Puigdemont a distància

El Consell d’Estat va avalar ahir per unanimitat que Rajoy recorri davant el Constitucional la norma, que serà suspesa quan es publiqui al DOGC

08 mayo 2018 11:20 | Actualizado a 08 mayo 2018 11:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consell d’Estat va avalar ahir per unanimitat que el president del Govern central recorri davant el Tribunal Constitucional la reforma legal del Parlament de Catalunya que permet a Carles Puigdemont ser investit sense estar en el debat. La norma serà suspesa quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat i la cort de garanties admeti a tràmit la impugnació.

 El segon intent de Puigdemont de ser investit president de la Generalitat el 14 de maig fracassarà com el del 30 de gener passat i allargarà el bloqueig de l’escenari polític a Catalunya quatre mesos i mig després de les eleccions del 21 de desembre, i a dues setmanes que finalitzi el termini per evitar la repetició dels comicis.

La decisió del Consell d’Estat va esvair la tènue esperança dels independentistes d’aprofitar la finestra d’oportunitat que es podria obrir abans que el Constitucional resolgués. El Consell de Ministres es reunirà de forma extraordinària en les pròximes hores per aprovar el recurs.

L’òrgan consultiu va donar la raó aquesta vegada el Govern espanyol perquè recorri la reforma que permet la ‘teleinvestidura’.

No va passar així al gener, quan el Govern va recórrer la investidura de Puigdemont si es presentava a Barcelona. El Consell d’Estat es va negar a avalar perquè es tractava d’una impugnació «preventiva o hipotètica» basada en la hipòtesi que l’expresident acudiria a la investidura i deixaria el seu refugi a Bèlgica.

El Govern, malgrat tot, va seguir endavant i la cort va fer puntes de coixí jurídiques per prohibir la investidura sense entrar al fons dels arguments governamentals. 

En aquesta ocasió no hi va haver objeccions. Com no les tindrà, gairebé amb total seguretat, el Constitucional que es reuneix en ple a partir de demà i fins dijous.

Els dotze magistrats admetran a tràmit la impugnació, que d’aquesta manera quedarà suspesa durant cinc mesos sense necessitat de resoldre la queixa. Al cap d’aquest temps, la cort decidirà si prorroga o aixeca la suspensió. 

Torrent respira

La congelació de la reforma legal suposa un alleujament pel president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, que no haurà de prendre la decisió política de convocar o no el debat d’investidura el 14 de maig.

Si ho fa s’arrisca a una intervenció de la Fiscalia per desobediència, ja que tant el Constitucional com el Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya han dictaminat que la investidura només pot ser presencial.

Aquest perill no existirà si respecta, com va fer el 30 de gener per a gran enuig de Puigdemont i JxCat, la suspensió que ha de decretar el Constitucional en les pròximes hores, és possible que dimecres o dijous.

Comentarios
Multimedia Diari