El TSJC ordena a Torra retirar la pancarta de suport als presos

El tribunal dona al president 48 hores per despenjar el cartell de la façana del Palau de la Generalitat, mentre resol el recurs presentat per Impuls Ciutadà, liderat per un exdiputat de Cs

21 septiembre 2019 17:50 | Actualizado a 23 septiembre 2019 15:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat al president de la Generalitat, Quim Torra, retirar en un termini de 48 hores la pancarta de suport als polítics presos de la façana del Palau de la Generalitat, arran d’un recurs presentat per l’associació Impuls Ciutadà.

En un acte, contra el que cap recurs i que compta amb un vot particular, la sala contenciosa del TSJC acorda despenjar la pancarta i el llaç groc de suport als presos, com a mesura cautelar mentre resol sobre el fons del recurs presentat per Impuls Ciutadà, associació liderada per l’exdiputat de C’s al Parlament José Domingo.

L’associació va presentar el passat 27 de maig un recurs contenciós davant el TSJC en el que demanava que es condemnés a la Generalitat a retirar la pancarta amb el llaç groc, i que se l’obligués a fer-ho cautelarment mentre es dictava sentència, al·legant que la seva exhibició vulnera el deure d’»objectivitat» que ha de presidir l’actuació de qualsevol administració pública.

El TSJC ha estimat la mesura cautelar plantejada per l’associació i requereix «de forma personal» a Torra que retiri el cartell en reconèixer que el fet que s’exhibeixi al Palau de la Generalitat pot provocar una «afectació objectiva» sobre els ciutadans que «no s’alineïn amb l’opció ideològica representada per l’esmentada pancarta».

La sala, integrada per quatre magistrats del contenciós, apunta que és aplicable al cas de la pancarta una sentència del TSJC que el 2016 va establir que exhibir l’»estelada» en un edifici públic ha de ser considerat partidista i que aquest tipus de llocs han de regir-se pel principi de «neutralitat institucional que, si bé reforçat durant els períodes electorals, ha de mantenir-se en tot moment».

Aquests arguments avançats en l’acte són els que han motivat el vot particular del magistrat Eduard Paricio, qui, això no obstant, coincideix amb la majoria de la sala en què és procedent la mesura cautelar sol·licitada.

Per a aquest magistrat, que a diferència de l’acte redacta el seu vot particular en català, l’acte s’extralimita «pel que fa a la incorporació d’arguments o al·lusions relatius al fons», que segons la seva opinió no haurien d’avançar-se en nom del «criteri d’aparença de bon dret».

Neutralitat política

El jutge retreu als seus companys els seus pronunciaments jurisprudencials sobre la neutralitat política de les institucions públiques o la llibertat d’expressió, que creu poden ser contraris a dret si s’han manifestat «abans d’escoltar els motius de fons i la prova aportada i de valorar quins són els drets compromesos». L’associació Impuls Ciutadà està liderada per l’exdiputat de Cs al Parlament José Domingo, que anys enrere va deixar el partit taronja per discrepàncies amb Albert Rivera i que el passat 12 de setembre des de Madrid va fer una crida a sumar-se a les entitats constitucionalistes a Catalunya per frenar a l’independentisme.

D’altra banda, el TSJC ha ajornat al pròxim 18 de novembre el judici al president de la Generalitat, Quim Torra, per no retirar els llaços en campanya electoral, en no poder resoldre a temps les recusacions que aquest va plantejar contra els magistrats que han de jutjar-lo.

El TSJC ha acordat suspendre el judici, que estava previst per dimecres i dijous de la setmana que ve, i assenyalar-ho per al 18 de novembre, una vegada transcorregudes les pròximes eleccions generals. El motiu de la suspensió, segons la resolució, és que encara no ha estat «processalment possible» concloure la instrucció de l’incident de recusació que la defensa de Torra va presentar contra el president del TSJC, Jesús María Barrientos, i la magistrada Mercedes Armas.

Comentarios
Multimedia Diari