El fiscal porta al TSJC la data i la pregunta del referèndum unilateral

Amplia la seva querella contra la consellera de Governació i el secretari general del departament i la reafirma amb l’acte de diumenge a Barcelona convocat per l’ANC, Òmnium i l’AMI 

14 junio 2017 08:31 | Actualizado a 14 junio 2017 08:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El fiscal superior de Catalunya va presentar ahir una ampliació de la querella per la compra d’urnes contra la consellera de Governació de la Generalitat, Meritxell Borràs, i el secretari general del departament, Francesc Esteve, en el qual inclou l’anunci de data i pregunta per al referèndum. 

En el seu escrit, el fiscal considera que l’anunci del divendres 9 de juny sobre que el referèndum serà l’1 d’octubre i que es preguntarà si volen que Catalunya sigui un Estat independent en forma de república «reforcen la tesi» de la querella que les urnes que vol adquirir el Govern són per usar en aquesta consulta. 

A més, inclou en la querella l’acte polític del diumenge a Barcelona convocat per l’ANC, Òmnium i l’AMI, en el qual van participar els membres del Govern, i que el procediment de licitació d’urnes ha avançat concorrent empreses com Suministros Integrales Futbida SL i Plastic Express SL. 
Ràpida resolució 

L’escrit de la Fiscalia, d’ahir mateix, es va presentar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que encara no s’ha pronunciat sobre l’admissió a tràmit de la querella, del 16 de maig. 

Per això, el fiscal, a més de sol·licitar aquesta ampliació, demana al tribunal una ràpida resolució per part del TSJC «a la vista del curs dels esdeveniments». 

El fiscal sosté que l’inici de tràmits per a la compra d’urnes, tal com consta en un acord marc de la Conselleria de Governació publicat en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) el 9 de maig, «no té una altra finalitat que la d’utilitzar el material adquirit en la realització d’un referèndum». 

Aquest acord marc preveu el subministrament d’urnes per a ‘les eleccions en el Parlament, consultes populars i altres formes de participació ciutadana’, tal com consta en el text de la licitació publicat en el DOGC. 

la fiscalia creu que l’anunci del plebiscit prova per què meritxell Borràs ha licitat urnes

Recorden que el Tribunal Constitucional s’ha pronunciat «de forma taxativa i contundent» considerant aquest referèndum contrari a la Constitució i a l’ordenament jurídic. 

El fiscal recull en aquest últim escrit que després de la presentació de la querella s’han produït «determinats esdeveniments que reforcen la tesi sostinguda en la querella». 

Així, cita l’anunci fet públic pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, «de la seva ferma voluntat, expressada amb tota solemnitat al costat del govern que presideix i del que forma part la querellada», de dur a terme el referèndum el dia 1 d’octubre amb la pregunta: ‘Vols que Catalunya sigui un Estat independent en forma de república?’.

‘Enorme transcendència’

«Més enllà que aquest anunci no hagi vingut acompanyat de cap resolució jurídicament valorable, és indubtable que resulta una dada d’enorme transcendència amb vista a ponderar l’ocupació il·lícita del material a subministrar», argumenta. Per al Ministeri Fiscal, aquest anunci solemne es completa amb l’acte del diumenge ja que en ell «van reafirmar la decisió adoptada». 

Sobre les empreses que han concorregut al procés de licitació d’urnes, avisa que podrien, amb la seva intervenció, «facilitar les finalitats preteses pels querellats i participar, com a destinataris finals dels fons públics, en la realització d’una despesa il·lícita». 

Comentarios
Multimedia Diari