El govern espanyol haurà de prorrogar els pressupostos del 2017 per la manca de suport polític

El PNB ha supeditat el seu suport a què el govern espanyol doni una "resposta política" a Catalunya

 

26 septiembre 2017 17:29 | Actualizado a 26 septiembre 2017 17:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha confirmat que no tenen suport per aprovar els pressupostos del 2018 i que, per tant, s'hauran de prorrogar els actuals. Segons fixa la Constitució, la data màxima per registrar al Congrés el projecte de llei és el 30 de setembre i, prèviament, cal que els hagi aprovat el Consell de Ministres. Però Montoro ha reconegut que només compten amb el suport de Cs i que "no tenen seguretat en els suports" per portar els pressupostos al Consell de Ministres. El ministre no amaga que la crisi catalana ha complicat les negociacions amb el PNB, que els va donar suport aquest any per tirar endavant els pressupostos. "Tots som conscients de la situació que vivim i de les condicionalitats que suposa per a cada grup; però un cop es superi la situació tindrem els pressupostos habilitats", ha manifestat. El PNB insisteix que davant la crisi institucional oberta a Catalunya la negociació dels pressupostos "ni els preocupa ni els ocupa" i demanen una "resposta política" per a Catalunya.

El govern espanyol torna a posposar l'aprovació dels pressupostos del 2018 i, per tant, admet que haurà de prorrogar els vigents. La setmana passada, Montoro anunciava que retardaven una setmana l'aprovació del projecte de llei al Consell de Ministres però, dies més tard, confirma que no han aconseguit moviments suficients com per tenir una majoria i que divendres tampoc s'aprovaran. De moment, el govern espanyol només compta amb un principi d'acord amb Cs. "No tenim seguretat en els suports i preferim tenir-la abans d'aprovar els pressupostos al Consell de Ministres", ha manifestat. 

La Constitució recull que la data límit per a registrar els pressupostos al Congrés és el 30 de setembre. Montoro remarca que són un govern en minoria i que això els condiciona a l'hora de complir els terminis. A més, apunta que la Constitució també recull que, en cas de no poder aprovar els pressupostos per al nou exercici, es prorroguen els actuals. "Seguim treballant en les negociacions i confiem que estiguin aprovats a l'inici del 2018", ha manifestat Montoro, que apunta que "amb molta freqüència" hi ha hagut governs que han aprovat els comptes amb l'exercici començat (sense anar més lluny, el propi govern espanyol aquest 2017). 

Efectes de la crisi catalana

Tot i no referir-se obertament al PNB, el ministre reconeix que la situació política a Catalunya afecta les negociacions. "Tots som conscients de la situació que vivim i de les condicionalitats que suposa per a cada grup; però un cop es superi la situació tindrem els pressupostos habilitats", ha valorat des dels passadissos del Senat. Tanmateix, ha afirmat que a banda del PNB i ha d'altres partits amb els que també intentaran negociar, entre els quals ha dit PSOE i Podem. 

El PNB va donar suport al govern espanyol aquest any per tirar endavant els pressupostos però, enguany, afirma que aquesta negociació "no els ocupa ni preocupa" davant la crisi institucional oberta amb Catalunya. A més, demanen una sortida política al conflicte. 

"Convidem a tots els partits a què ens ajudin que hi hagi nous pressupostos, és important perquè contenen apujades salarials per a funcionaris, nova creació d'oferta pública d'ocupació o un nou finançament territorial", ha posat d'exemple Montoro. El govern del PP també havia anunciat que als pressupostos del 2018 hi havia la rebaixa de l'IVA cultural del 21% al 10%. Una mesura que no podrà entrar en vigor l'1 de gener si els pressupostos es prorroguen.

Comentarios
Multimedia Diari