El guàrdia civil que va xiular l'himne d'Espanya en la final de Copa

L'agent, destinat a Las Palmas de Gran Canaria, va assistir al Camp Nou a la final de la Copa del Rei del 30 de maig del 2015, entre el Barcelona i l'Athletic de Bilbao. El Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la seva absolució

27 octubre 2018 16:12 | Actualizado a 27 octubre 2018 16:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Tribunal Suprem (TS) ha confirmat l'absolució d'un guàrdia civil que va ser acusat de penjar fotografies a Internet en les quals apareixia xiulant l'himne espanyol, amb comentaris en els quals el menyspreava, durant la final de Copa del Rei del 2015 a Barcelona.

En la sentència, la Sala militar estima parcialment el recurs de cassació de l'agent contra la sentència dictada pel Tribunal Militar Territorial Quinto -que el va absoldre del delicte d'ultratge contra l'himne nacional- en allò que es refereix al relat de fets provats, per no estar acreditada la seva participació.

L'agent, destinat a Las Palmas de Gran Canaria, va assistir al Camp Nou a la final de la Copa del Rei del 30 de maig del 2015, entre el Barcelona i l'Athletic de Bilbao, en el qual es va produir una xiulada a l'himne nacional auspiciada i dirigida per l'entitat "Catalunya Acció" i sis associacions separatistes més.

Segons la sentència del Tribunal Militar, el guàrdia civil va realitzar diverses fotografies que després va penjar en el seu compte de Facebook amb comentaris de menyspreu cap a l'himne nacional.

En una d'elles en la que "es va retratar xiulant", va escriure: "Comitè antiviolència si vols sancionar el públic per xiular l'himne, comença amb mi si tens collons, aquí em tens visca la llibertat d'expressió".

I en una altra, en la que apareix al costat d'una persona pixel·lada, va comentar "amb el meu cosí el q va fer q pogués entrar gratis al camp nou a veure la final...per descomptat xiulada corresponent a l'himne dels collons...cap de setmana rodó".

Davant aquesta situació, els seus superiors van obrir una investigació que va desembocar en una denúncia davant el Jutjat Togat Militar després que l'agent no donés cap importància al que havia succeït en una conversa amb el seu capità en la qual tampoc va negar l'autoria dels fets ni va donar cap explicació sobre allò succeït.

I després el tribunal sentenciador el va absoldre perquè no va veure que el guàrdia civil cometés un delicte d'ultratge a l'himne espanyol, malgrat que va donar per provada la seva participació en les fotografies i en els comentaris, descartant qualsevol manipulació.

Però en el seu recurs, centrat en el relat de fets provats, l'agent va denunciar un error en la prova "que demostra de forma clara i contundent l'existència de manipulació d'una de les fotografies" que serveixen d'aliment al relat de fets declarats provats.

De manera que "allò que vincula una defectuosa valoració dels indicis en els quals es basa el tribunal d'instància per declarar els fets que té com a provats, cosa que en definitiva suposaria una absència de prova de càrrec".

I ara el Suprem assegura que "no es troba acreditada la procedència o l'origen de les fotografies introduïdes a la xarxa social Facebook a les que es fa referència pel tribunal d'instància en el seu relat fàctic, sense que realment existeixi prova incriminatòria de càrrec que confirmi que va ser el recurrent qui va introduir a la xarxa social les fotografies en qüestió i els comentaris susceptibles de retret que en elles es contenien".

Tot això, afegeix, "impedeix al tribunal d'instància acollir l'invocat silenci de l'acusat o a una pretesa falta de diligència d'aquest per corroborar la seva culpabilitat, quan la identitat de qui realment va introduir a la xarxa les imatges amb els comentaris reprotxats no ha quedat verificada".

L'agent ja havia estat sancionat el 2015 per conductes greument contràries a la dignitat de la Guàrdia Civil a causa de la seva participació en un videoclip musical vestint per a això l'uniforme del cos i fent-ho d'una manera indecorosa.

I actualment té incoat un altre expedient disciplinari per una falta molt greu en relació amb la final de copa, que està suspès arran de la incoació de les presents actuacions penals. 

Comentarios
Multimedia Diari