El judici del Procés escoltarà aquest dimecres Rajoy, Mas, Sáenz de Santamaría i Montoro

Torrent al·lega que no s'hi presentarà perquè té ple del Parlament i el tribunal preguntarà a les parts si mantenen la seva declaració

27 febrero 2019 06:52 | Actualizado a 27 febrero 2019 06:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El judici de l'1-O que se celebra al Tribunal Suprem des del 12 de febrer entra aquest dimecres en una nova fase de la vista un cop acabades les declaracions dels acusats. A partir d'ara, serà el torn dels testimonis proposats per les parts i que, a diferència dels processats, tenen l'obligació de dir la veritat. Per aquesta setmana, el tribunal n'ha previst 20, tot i que un d'ells, Roger Torrent ja ha al·legat que no s'hi presentarà aquest dimecres perquè té ple. Els primers testimonis tenen un marcat perfil polític i destaca la presència dimecres a la tarda de l'expresident espanyol Mariano Rajoy, l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría i l'exministra d'Hisenda Cristóbal Montoro.

El primer testimoni a intervenir al judici serà el diputat d'ERC al Congrés dels Diputats Joan Tardà, que està citat per dimecres a les deu del matí. Posteriorment, estan citats l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría, i l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro. 

La tarda de dimecres serà el torn de l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, citat a les quatre de la tarda. Després d'ell declararan com a testimonis l'excoordinadora general del PDeCAT Marta Pascal, l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert, i els exdiputats de la CUP Eulàlia Reguant i Antonio Baños.

El tribunal preguntarà a les parts per Torrent

En el cas de Roger Torrent, citat a declarar per aquest dimecres a les 10.30, el tribunal que presideix Manuel Marchena preguntarà a les parts sobre si volen mantenir-lo com a testimoni. Torrent ha avançat al Suprem que no podrà assistir a la citació perquè té ple del Parlament. La petició s'ha rebut aquest dimarts a Suprem i, segons fonts jurídiques, la previsió és que Marchena pregunti a les parts si encara creuen pertinent la seva declaració. Si és així, l'ajornarà i es buscarà una nova data. La petició de compareixença de Torrent la va fer l'acusació popular de Vox en solitari i, per tant, serà la seva decisió la que pesi.

El PP no farà costat a Rajoy

El PP no farà costat a l'expresident espanyol i exlíder de partit en la seva declaració. Fonts del partit han explicat que estan en converses "constants" amb Rajoy, que té "suport absolut" del partit però que no volen muntar cap "numeret" al Suprem per petició expressa de l'expresident.

Deu testimonis més per dijous

Dijous està previst que el primer a declarar a les deu del matí sigui el lehendakari Íñigo Urkullu, que haurà de respondre sobre les gestions que va fer entre els dos governs els dies previs a l'aplicació del 155. Posteriorment, serà el torn del diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián, l'exdiputat de Catalunya Sí que es Pot Albano-Dante Fachín, l'expresident del Parlament Ernest Benach i l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau.

A la tarda, obrirà les declaracions l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido, l'exdiputat al Congrés per En Comú Podem i al Parlament per Catalunya en Comú Xavier Domènech, el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, el secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, i l'actual director del CatSalut Adrià Comella.

Tracte d'autoritat 

Segons confirmen fonts del tribunal, alguns dels testimonis tindran tracte d'autoritat i, per tant, podran entrar per la porta principal del Tribunal Suprem. És el cas d'Artur Mas, Íñigo Urkullu, Mariano Rajoy, Cristóbal Montoro, Soraya Sáenz de Santamaría, Juan Ignacio Zoido i Ada Colau. La resta, haurà d'entrar per la porta que usen advocats, premsa o públic. 

Evitar que coincideixin 

El tribunal ha citat els testimonis amb mitja hora de diferència. Com que alguns arribaran i hauran d'esperar per entrar a la sala de vistes, el tribunal ha previst distribuir-los en diferents espais per tal que no hagin d'esperar tots junts. Per exemple, l'expresident Mas està citat dimecres a les onze i, mitja hora més tard, ho està Sáenz de Santamaría. A la tarda, a les quatre ho està Rajoy i mitja hora més tard Marta Pascal. 

A més, un cop hagin declarat, hauran d'escollir si es queden dins de la sala de vistes com a públic o, si marxen, hauran d'abandonar l'edifici. Així els ho explicarà el president del tribunal, Manuel Marchena, un cop hagin acabat la seva declaració. Com a testimoni, tots ells estan obligats a dir la veritat i a respondre totes les parts, inclosa l'acusació popular de Vox.

Vox prendrà protagonisme

Fins al moment, Vox no ha pogut interrogar cap dels acusats perquè tots s'han negat en bloc a respondre les preguntes de l'acusació popular. Alguns, com Josep Rull o Dolors Bassa, en van donar motius i van rebutjar els seus plantejaments "racistes", "xenòfobs" i també sobre el paper de les dones. 

A partir de dimecres, però, podran interrogar els testimonis i, de fet, seran els primers en fer-ho en els casos que els testimonis vinguin proposats per ells (com és el cas de Montoro). El president del tribunal, Manuel Marchena, tindrà la tasca d'ordenar el debat. En una de les primeres sessions, Marchena ja va dir que evitaria que es fessin "al·legats polítics" en el judici i que centraria les preguntes en els fets concrets.

Comentarios
Multimedia Diari