Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El jutge cita a Puigdemont el 4 de desembre i encara no decideix sobre l'ordre d'extradició d'Espanya

La Fiscalia descarta el delicte de corrupció i l'advocat constata que la justícia de Bèlgica té "moltes garanties" en comparació amb l'espanyola.

ACN

Whatsapp
Paul Bekaert, advocat deL president Carles Puigdemont i Christophe Marchand, lletrat de l'exconsellera Meritxell Serret, davant el tribunal de primera instància. EFE/Stephanie Lecocq

Paul Bekaert, advocat deL president Carles Puigdemont i Christophe Marchand, lletrat de l'exconsellera Meritxell Serret, davant el tribunal de primera instància. EFE/Stephanie Lecocq

El jutge ha decidit ajornar fins el 4 de desembre la vista sobre l'extradició del president Carles Puigdemont i consellers del seu Govern destituït Clara Ponsatí, Lluís Puig, Meritxell Serret i Toni Comín.

La Fiscalia descartat de moment el delicte de corrupció, tal com havia apuntat la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, i ara vol analitzar com encaixen els presumptes delictes de sedició i rebel·lió dins del codi penal belga.

A la sortida, l'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso Cuevillas, ha interpretat positivament aquest ajornament ja que considera que la justícia belga "dóna moltes garanties" davant la "precipitació a la què ens tenen acostumats els tribunals espanyols" i ha afegit que "està fent gala d'una exquisidesa en el tracte".

La fiscalia de Brussel·les ha recordat durant la vista, segons ha explicat Jaume Alonso Cuevillas, que "la regla general és la concessió de les ordres d'extradició, que la denegació és l'excepció".

Amb tot, el fiscal ha descartat que hi hagués corrupció en l'actuació de Puigdemont i els consellers, un delicte que hauria suposat l'extradició automàtica, ja que forma part de la llista de 32 crims pels quals els estats poden ordenar automàticament l'enviament d'una persona buscada per la justícia cap al país que el reclama. 

"No hi ha cap dels delictes de la llista i per tant s'ha d'examinar si els fets que relata l'odre poden encaixar en algun tipus del codi penal belga", ha explicat Alonso Cuevillas. Un altre dels advocats, Christophe Marchand, ha especificat que la fiscalia ha proposat equiparar els delictes que imputa la justícia espanyola al president i als consellers als de "coalició de càrrecs públics" i "malversació". 

"Ens han donat un termini a la defensa, i ens tornaran a citar el 4 de desembre per la vista", ha confirmat l'advocat català de Puigdemont, que ha dit que "d'entrada" la jornada d'avui li ha semblat "favorable". 

"Era evident que no hi havia corrupció, però al formulari de l'ordre de detenció que s'enviava es marcava la casella. La corrupció és un abús de poder per un benefici propi, i és evident que no s'ha produït. És molt positiu que el fiscal ho hagi descartat", ha indicat el lletrat. 

Segons Alonso Cuevillas, la justícia belga actua amb "moltes garanties" en comparació amb la "precipitació" dels tribunals espanyols. "Ens dona un termini per fer conclusions amb forma i al·legacions de forma més pausada", ha celebrat. "La justícia belga està fent gala d'una exquisidesa en el tracte, pels ajornaments i per facilitar molt el dret a defensa. Hem pogut demanar la paraula tantes vegades com hem volgut, el clima és molt diferent al que estem acostumats", ha dit. 

Amb la nova citació pel 4 de desembre, el termini per a una possible extradició de Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig s'allarga. Aquell dia, la defensa podrà fer les seves al·legacions i el jutge tindrà entre 8 i 10 dies per decidir si els envia cap a Espanya o no.

Comentarios

Lea También