El sector públic de salut de Catalunya té més 6.000 llocs de treball temporal

El conseller Comín admet que el pla no preveu el creixement de sous ni plantilles, que dependran de futurs pressupostos, però milloraran les condicions de 7.000 professionals

19 mayo 2017 15:31 | Actualizado a 23 mayo 2017 09:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El sector públic de salut de Catalunya té 6.214 llocs de treball eventuals d'una plantilla total de 75.441 places, una situació de precarietat que un acord del departament amb les organitzacions sanitàries i sindicals vol revertir de mica en mica.

Aquest acord ha estat presentat avui en roda de premsa a Barcelona pel conseller de Salut, Antoni Comín, i per representants dels principals actors professionals del sistema sanitari públic.

La primera de les mesures que contempla l'acord és la convocatòria d'una oferta d'ocupació pública de 2.400 places per a l'Institut Català de la Salut (ICS), que facilitarà la conversió de llocs de treball interins en fixos, i que ja va ser aprovada pel Govern català la setmana passada.

Per a aquest any 2017, a més, l'ICS s'ha compromès a aconseguir uns 500 nous interins a canvi de reduir contractes eventuals, i impulsarà altres 575 places a les entitats públiques sanitàries concertades amb Salut.

Aquestes mesures no suposen augmentar la plantilla del sector sinó que busquen garantir la seva "estabilitat laboral", ha precisat el conseller, que ha considerat que l'objectiu no és tant "reduir la pressió assistencial" que viuen els professionals en els seus llocs de treball com rebaixar el malestar "per la precarietat que havia anat creixent" des de l'inici de les retallades el 2011.

També s'ha acordat l'elaboració d'una guia de bones pràctiques en l'àmbit de la contractació i la creació d'un observatori de qualitat de la contractació laboral en el sistema sanitari públic, la creació del qual serà impulsada pel departament aquest mateix any.

L'acord ha estat possible en gran part, ha assegurat el conseller, gràcies a l'elaboració d'una radiografia de l'evolució de l'ocupació en el sector de la salut i la seva qualitat a Catalunya.

Segons les dades facilitades avui pel departament, l'ICS compta amb el doble de personal interí (33,2%) que altres entitats públiques de la Generalitat (15,7%) i gairebé el triple que la resta de la xarxa pública de salut (9,5%).

Una situació similar es produeix amb el personal eventual, percentatge del qual s'eleva al 10,5% a l'ICS i al 5,5% en altres entitats públiques de la Generalitat, i al 5,1% a la resta del sector públic.

Les mesures anunciades avui "són urgents", ha reafirmat el conseller, atès que quatre de cada deu treballadors del sector públic de salut de la Generalitat tenien un contracte temporal a principi de l'any passat.

Aquesta 'radiografia' ha permès constatar que la precarietat en l'ocupació del sector públic de Catalunya té un perfil de dona jove, ja que una gran part dels llocs de treball interins i eventuals en totes les titulacions, fins i tot entre els titulats superiors, estan ocupats per dones d'entre 25 i 40 anys.

Tots els representants de les entitats professionals, sindicals i patronals signants de l'acord -CATAC-CTS, UGT, Col·legis Oficials d'Infermeres de Lleida, Tarragona, Barcelona i Girona; Consell Oficial de Metges de les quatre províncies, el Consorci de Salut i Social, FAPIC, Metges de Catalunya, SATSE, Sindicat de Tècnics d'Infermeria, La Unió Catalana d'Hospitals i USOC- han reafirmat avui el seu suport al mateix, en les diverses intervencions.

L'acord també ha estat signat per CCOO de Catalunya, que no ha assistit avui a l'acte de presentació.

Comentarios
Multimedia Diari