Más de Catalunya

El tarragoní Gorka Knörr, nou delegat a Madrid de la Generalitat

L’exdirigent d’Eusko Alkartasuna va ser nomenat ahir al consell executiu del Govern

EFE

Whatsapp
Gorka Knörr, que va néixer a Tarragona el 1950, substitueix en el càrrec a Ferran Mascarell. FOTO: ACN

Gorka Knörr, que va néixer a Tarragona el 1950, substitueix en el càrrec a Ferran Mascarell. FOTO: ACN

Nascut a Tarragona el 1950, Gorka Knörr va ser nomenat ahir nou delegat de la Generalitat a Madrid. Cantautor i exparlamentari basc per Eusko Alkartasuna que va ser inhabilitat per negar-se a dissoldre el grup de Sozialista Abertzaleak, substituirà Ferran Mascarell. De mare catalana, Gorka Knörr procedeix per part de pare d’una coneguda família d’empresaris. L’expolític basc, que va arribar a ser vicepresident del Parlament de Vitòria, va estudiar Ciències Empresarials a Sant Sebastià i va decidir dedicar-se a la cançó al mateix temps que aprenia euskera. La seva activitat política més coneguda va arrencar entre 1983 i 1985 quan va ser portaveu de la Presidència del Govern Basc. Entre 1987 i 1999 va ser al consell d’administració de la ràdio televisió pública basca (EiTB) i també al Departament d’Habitatge i Medi Ambient.

Inicialment vinculat al PNB, quan es va produir l’escissió d’EA el 1986, ell es va integrar al partit de Carlos Garaikoetxea, del qual va ser secretari general entre 1999 i 2003. El 2006 es va donar de baixa del partit.

Com a vicepresident primer de la Mesa del Parlament va ser processat al costat de Juan María Atutxa i Kontxi Bilbao per negar-se a dissoldre el grup Sozialista Abertzaleak, successor d’Euskal Herritarrok, il·legalitzat en virtut de la Llei de Partits com havia ordenat el Tribunal Suprem, la qual cosa va comportar la seva inhabilitació i penes de multa per un delicte de desobediència a l’autoritat judicial. No obstant això, el 2017 el Tribunal Europeu de Drets Humans els va absoldre i va condemnar Espanya per haver-los impedit defensar-se en la vista en la que van ser inhabilitats.

Gorka Knörr porta ja més d’una dècada establert a Barcelona. Al juny del 2012, el llavors conseller de Cultura Ferran Mascarell va anunciar que Knörr assumia el càrrec de director de l’Institut Català d’Empreses Culturals. Ha col·laborat amb ERC, Catalunya Sí, ANC i Òmnium Cultural i es va presentar a les eleccions al Parlament Europeu del 2019 per JxCat en el cinquè lloc de la llista encapçalada per Carles Puigdemont.

Temas

Comentarios

Lea También