El violador de la Verneda surt de presó i diu estar rehabilitat

Institucions Penitenciàries no ho veu així i adverteix que el consum de drogues impedeix donar per curat Gregorio Cano

04 mayo 2018 10:59 | Actualizado a 04 mayo 2018 11:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El consum de drogues impedeix donar per rehabilitat el ‘violador de la Verneda’, que ahir va sortir de presó després de complir 20 anys de presó, malgrat que va seguir els programes de control sexual a la presó i no va reincidir en les sortides que se li van autoritzar.

Gregorio Cano, conegut com el ‘violador de la Verneda’, va assegurar en sortir de presó que està «molt penedit» dels 17 delictes d’agressió sexual pels quals va ser condemnat i va afirmar que ha aconseguit rehabilitar-se, ja que els programes «són efectius si un vol; si un no vol seguirà igual, jo ho he aconseguit», va insistir.

Segons fonts judicials, Cano va superar a la presó els programes de rehabilitació establerts per a aquest tipus de violadors múltiples, fins al punt que la direcció general d’Institucions Penitenciàries va autoritzar que se li concedissin permisos puntuals per habituar-se a la vida fora de presó.

L’acusat no va reincidir en cap delicte durant les sortides que se li van concedir, segons les mateixes fonts.

Això no obstant, en el control posterior a un d’aquests permisos, Cano va donar positiu per consum de drogues, per això va perdre els beneficis penitenciaris dels quals gaudia puntualment i a partir de llavors els informes van advertir del seu risc de reincidència.

De fet, en el seu judici, Gregorio Cano va admetre haver agredit sexualment 17 dones escudant-se en el consum de drogues, atès que va assegurar que entre els anys 1997 i 1998, quan va perpetrar les violacions, era consumidor habitual d’èxtasi i ‘speed’.

Institucions Penitenciàries considera que el ‘violador de la Verneda’ segueix presentant un alt risc de reincidència perquè el consum de drogues li impedeix mantenir el grau de consciència necessari sobre les conseqüències dels seus actes.

Gregorio Cano va seguir els programes de control sexual per a violadors o pedòfils que s’organitzen des del 1996 als centres penitenciaris de Catalunya i que són voluntaris.

En els esmentats programes, dissenyats a mida del perfil del condemnat i que inclouen tractament individual i també grupal, els agressors sexuals aprenen a identificar les situacions i conductes de risc -com deambular sense rumb pels carrers- i a desenvolupar una actitud empàtica amb les víctimes.

En haver estat condemnat amb anterioritat a la reforma del Codi penal del 2015, Cano no pot ser objecte ara dels programes de llibertat vigilada, en els quals s’acostuma a utilitzar mecanismes telemàtics de control durant els deu anys, prorrogables, posteriors a la sortida de presó d’aquest tipus de violadors. 

En el cas de Gregorio Cano, que ha complert vint anys de presó per 17 agressions sexuals comeses entre el 1997 i el 1998, la Fiscalia ha ordenat als Mossos d’Esquadra que sotmetin al violador múltiple a una vigilància «no invasiva».

La Fiscalia també ha ordenat als Mossos d’Esquadra que es posin en contacte amb les seves víctimes per oferir-los protecció durant un mes, prorrogable, encara que els experts en seguretat coincideixen a subratllar que tenen el mateix risc de tornar a ser atacades que qualsevol altra dona.

Comentarios
Multimedia Diari