Els atemptats de Barcelona i Cambrils, en xifres

20 agosto 2017 16:04 | Actualizado a 10 noviembre 2017 09:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els cèl·lula que ha atemptat a Catalunya estava formada per almenys dotze terroristes, dels quals cinc van ser abatuts a Cambrils (Baix Camp), almenys dos van morir en l'explosió del dia 16 al xalet d'Alcanar (Montsià), quatre estan detinguts, i un, Younes Abouyaaqoub, fugit.

De moment, els Mossos d'Esquadra no han identificat a l'autor de l'atropellament massiu a la Rambla de Barcelona, encara que se centren a localitzar i detenir al principal sospitós, Younes Abouyaaqoub.

A més, en el marc de la investigació, els Mossos d'Esquadra han escorcollat el domicili de l'imam de Ripoll (Ripollès), Abdelbaki Es Satty, pel seu suposat paper clau en el procés de radicalització dels membres de la cèl·lula, radicats la majoria en aquesta mateixa localitat.
Es dóna el cas que l'imam va sortir de la presó de Castelló el 5 de gener del 2012 per infracció de la Llei d'Estrangeria.

S'investiga també si Satty és un dels morts trobats entre la runa de la casa d'Alcanar que va saltar pels aires dimecres a la nit, quan la cèl·lula preparava explosius per a un atemptat amb furgonetes-bomba de més calat que els perpetrats finalment a Barcelona i Cambrils.

Aquestes són les dades sobre els atemptats a Catalunya en xifres:

Fugits

1-. Younes Abouyaaqoub: Marroquí de 23 anys, veí de Ripoll, sobre qui pesa una ordre de recerca i detenció internacional. La Policia investiga també si és el conductor de la furgoneta que va atropellar la multitud en la Rambla.

Abatuts per les forces de seguretat a Cambrils

2-. Moussa Oukabir: D'origen marroquí nascut a Ripoll (Ripollès) fa 17 anys i un dels terroristes abatuts a Cambrils. En un principi es va pensar que era el conductor de la furgoneta que va atropellar els transeünts a la Rambla.

Això no obstant, el responsable dels Mossos, Josep Lluís Trapero, va explicar que "cada vegada té menys pes" aquesta hipòtesis encara que el vehicle va ser llogat amb la identitat del seu germà Driss.

3-. Mohammad Hychami: Marroquí nascut el 15 de gener de 1993 i resident a Ripoll també abatut a Cambrils.

4-. Omar Hychami: Germà de Mohammad, nascut fa 21 anys i abatut a Cambrils.

5-. Sadi Aallaa: Marroquí nascut el 25 d'agost de 1998 i resident a Ripoll. Abatut a Cambrils.

6-. Al Houssaine Abouyaaqoub: Marroquí de 19 anys, germà del fugat Younes Abouyaaqoub.

Detinguts

7-. Driss Oukabir. Germà de Moussa Oukabir, va ser el primer detingut el 17 d'agost poc després de l'atemptat a Barcelona i les dades del qual corresponien amb la persona que va llogar la furgoneta de color blanc.

Va declarar a la policia que li havien sostret la seva documentació, per la qual cosa s'estudia la possibilitat que se l'hagués robat el seu germà Moussa, que, en ser menor d'edat, no tenia permís de conduir i per tant no podia llogar vehicles.

8-. Mohammad Aallaa de 27 anys, detingut a Ripoll, és germà de Sadi Aallaa, abatut a Cambrils.

9-. Mohammad Houli Chemlal, de 21 anys. Natural de Melilla, va ser ferit greu després de l'explosió en l'habitatge d'Alcanar a Tarragona i detingut per la policia.

10-. Salah El Karib, de 34 anys, regenta un locutori, i la Policia el relaciona amb Driss Oukabir.

Morts a Alcanar

S'han localitzat restes biològiques de dues persones i s'investiga si hi ha un tercer mort entre la runa. Els agents intenten determinar amb proves d'ADN si entre els morts a la casa d'Alcanar figura l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty.

Les víctimes mortals identificades fins ara pels forenses per nacionalitats:

Espanyola

- Francisco López Rodríguez, granadí de 57 anys que va emigrar en els 60 a Catalunya, va morir amb el seu nebot nét de tres anys en la Rambla.

- Ana María Suárez, saragossana de 61 anys, va morir en l'atemptat de Cambrils mentre passejava amb el seu marit i la seva germana, que van quedar ferits de gravetat.

- Pepita Codina, veïna de Sant Hipòlit de Voltregà de 75 anys, passejava per les Rambles amb la seva filla, qui al seu torn va quedar ferida.

- Silvina Pereyra, amb doble nacionalitat espanyola i argentina de 40 anys, vivia a Espanya des de feia una dècada i treballava de nit netejant parades del mercat de La Boqueria.

Australiana-britànica

- Julian Alessandro Cadman, un nen de 7 anys que passejava amb la seva mare per la Rambla quan es va produir l'atemptat. La mare va quedar ferida i està ingressada a l'hospital, per la qual cosa el seu pare s'ha desplaçat fins a Barcelona per identificar el cadàver del nen.

Belga

- Elke Vanbockrijck, de 44 anys i originària de Tongres, estava passant uns dies a Espanya amb el seu marit i els seus dos fills, d'11 i 14 anys.

Italiana

- Luca Russo, enginyer de 25 anys nascut a Bassano del Grappa, a Vicenza, estava Barcelona amb la seva nòvia, Marta Scomazzon, que va quedar ferida, però no de gravetat, segons els mitjans italians.

- Bruno Gulotta de 35 anys, estava a la Rambla de vacances amb la família, segons va confirmar l'empresa en què treballava a Milà, Tom's Hardware Italia.

Nord-americà

- Jared Tucker, nord-americà de 43 anys, estava amb la seva dona, de qui es va separar poc abans de l'atemptat de les Rambles mentre ella comprava en una botiga de regals.

Portuguesa

- El govern de Portugal ha confirmat la mort d'una jove de 20 anys després de l'atemptat de Barcelona, en el qual també va morir la seva àvia de 74.

Ferits

Els atropellaments intencionats en les dues ciutats van causar també 126 ferits, dels que 51 segueixen hospitalitzats i 81 ja han estat donats d'alta, 79 a Barcelona i 2 a Cambrils.
Dels hospitalitzats actualment, 47 van ser ferits en l'atropellament de Barcelona i altres 4 a Tarragona: hi ha deu en estat crític, 15 greus, 25 menys greus i un lleu. 

Comentarios
Multimedia Diari