Els funcionaris municipals no col·laboraran amb el referèndum

Secretaris, tresorers i interventors  asseguren que seran ‘sempre fidels’ a la Constitució i critiquen que se’ls atorgui ‘un protagonisme que no els correspon’ a la celebració del plebiscit

11 julio 2017 19:05 | Actualizado a 25 noviembre 2017 18:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els secretaris, interventors i tresorers dels municipis de Catalunya s'han desmarcat del referèndum unilateral que pretén celebrar la Generalitat el proper 1 d’octubre amb una negativa a col·laborar amb la consulta i van reafirmar la seva fidelitat a la Constitució. 

L’organització que agrupa els funcionaris estatals que tenen plaça en l’administració local catalana es va reunir dilluns passat per analitzar com pot afectar al col·lectiu la consulta sobiranista, en què els ajuntaments tenen un paper fonamental en la logística i en l’organització. «Hem de romandre sempre fidels a l’esperit i al text de la Constitució espanyola, a la normativa autonòmica i a l’europea», segons el text aprovat per unanimitat en l’associació de funcionaris.

Els empleats públics dels ajuntaments, la funció és d’assessorament legal, control intern de la gestió economicofinancera, de comptabilitat i recaptació, van anunciar que no cometran cap il·legalitat i que no col·laboraran amb l’1-O. 

La Generalitat veu noves ‘pressions i amenaces’ després de la carta enviada pel Govern de Rajoy 

En un text assenyalen que els funcionaris municipals seran «sempre fidels» a la Constitució. En el text s’apel·la a un apartat del seu Codi ètic en el qual s’indica que el funcionariat de l’administració local amb habilitació de caràcter estatal ha d’actuar «d’acord amb les lleis, els reglaments i les normes i instruccions que siguin aplicables al compliment dels seus deures».  També assenyala que s’està donant als funcionaris municipals  «un protagonisme que no els correspon» en la celebració del referèndum.

El seu veto a la votació es va sumar als dubtes que han expressat en els últims dies els sindicats de funcionaris, en aquesta cas els autonòmics, que estan nerviosos i exigeixen garanties a l’Executiu català per a no veure perjudicats.

‘Acte voluntari’

En aquesta línia, la presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras, va dir dilluns que «cap funcionari estarà obligat a participar» en l’organització de l’1-O i que serà un acte per «apuntar-se i col·laborar de manera voluntària «. Aquests treballadors públics, en qualsevol cas, se senten en el medi de la polèmica i temen no només pel seu lloc de treball, sinó també per l’obertura de processos judicials. Els funcionaris estan a l’ull de l’huracà i des de fa setmanes són blanc de l’encreuament de retrets entre el Govern central i el català. 

La consellera de la Presidència, Neus Munté, va replicar que ni els funcionaris ni la resta dels treballadors públics es veuran en «dificultats» per les «decisions polítiques» que adopti l’executiu català. La portaveu va demanar «tranquil·litat i serenitat» davant el que, al seu parer, són «amenaces» i «advertències» per part del Govern central. Es referia a la carta enviada pel Govern de Rajoy als secretaris generals i els interventors, instant-los a no col·laborar amb l’organització del referèndum i a vetllar per l’adequat destinació dels fons públics. 

En la missiva, se’ls recordava que els ajuntaments no poden ajudar al referèndum en la formació del cens, la constitució de les taules, la designació de locals electorals o la reserva de llocs públics per a actes de campanya. Una tasca clau, que en part explica per què també Ada Colau ha rebut pressions per tot arreu. L’alcaldessa de Barcelona va assegurar dilluns que donarà «facilitats» per a la celebració del referèndum, anunci que no té «credibilitat» per l’Executiu de Carles Puigdemont, però sí per al Govern de Rajoy.

Santamaría avisa Colau que no pot posar en dificultats els funcionaris

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha advertit a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que donar facilitats com pretén per a la celebració del referèndum, no pot  comportar posar en dificultats els funcionaris.

Sáenz de Santamaría contestava d’aquesta forma Colau en la seva intervenció davant el plenari del grup popular del Congrés en la qual va tornar a garantir que aquest referèndum independentista no se celebrarà. En la seva anàlisi de la situació a Catalunya va explicar que als últims dies s’ha pogut constatar que els independentistes pressionen també els «comuns» perquè creu que «és el que té l’equidistància i l’ambigüitat».

Va ser llavors quan va demanar a la Generalitat i als ajuntaments catalans no sotmetre els empleats públics a cap tipus de tensió ni al fet que hagin de prendre qualsevol decisió que pugui suposar-los intranquil·litat.

«Les facilitats no són dificultats per als funcionaris», va ressaltar sense esmentar expressament Colau i després de les declaracions de l’alcaldessa de Barcelona en les quals dilluns es va mostrar disposada a facilitar el referèndum que es pretén celebrar l’1 d’octubre.

Va precisar que l’únic que tenen dret els funcionaris és a desenvolupar la seva feina dins la legalitat, que va assegurar que ho fan sempre de la millor manera possible, i a cobrar el seu sou.

Després d’alertar que la Generalitat pretén endossar als alcaldes i regidors la responsabilitat d’organitzar la consulta, va lamentar que ara, quan el Tribunal de Comptes està reclamant que paguin de la seva butxaca allò que es gastaran el 9N, el Govern català doni la culpa als interventors.

«Nosaltres estem per emparar el conjunt d’empleats públics a Catalunya i per evitar que la Generalitat els posi com a escut a l’hora de prendre decisions il·legals», va recalcar.

La vicepresidenta va lamentar que la Generalitat hagi entrat en una dinàmica que té «molt poca cabuda» en democràcia amb qui no comparteixen les seves tesis independentistes.

«Els partits no independentistes estan patint un assetjament per part de la CUP a les seves seus i un menyspreu per part dels independentistes al Parlament», va assegurar.

Va insistir que s’ha perdut la neutralitat institucional per part de la Generalitat i va recordar que el Tribunal Constitucional ja va sentenciar el passat 14 de febrer que qualsevol acte de preparació d’un referèndum era il·legal. Per això creu que tenen problemes, per exemple, per comprar les urnes.

De la mateixa manera, va considerar que vulneren tota la legalitat internacional, constitucional i catalana.

«Els independentistes cada vegada estan més sols, cada vegada tenen més por d’assumir les seves pròpies responsabilitats i el que cal demanar-los és que, no sent capaços d’assumir la responsabilitat d’un procés il·legal, almenys -va precisar- deixin de pressionar perquè d’altres l’assumeixin per ells». 

Comentarios
Multimedia Diari