Els hospitals catalans redueixen un 12% el nombre de llits aquest estiu

A les Terres de l’Ebre la reducció de places hospitalàries pot arribar a ser del 17,9% la segona quinzena d’agost

05 julio 2017 08:47 | Actualizado a 05 julio 2017 09:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els hospitals catalans veuran reduïda la seva disponibilitat de llits un 11,9 % de mitjana aquest estiu, un percentatge que pot arribar al 17,9% a la segona quinzena d’agost, especialment a la zona de Lleida (24,8% de reducció) i a les Terres de l’Ebre (26,5%). El CatSalut, alhora, reforçarà amb 464 professionals l’atenció primària i hospitalària aquest estiu, un 27% més que l’any passat.

Segons va dir ahir el Departament de Salut en un comunicat, «amb aquests dispositius es podrà donar resposta tant a l’activitat programada –que disminueix els mesos d’estiu–, com a l’atenció urgent». Salut, que no va facilitar les xifres concretes de llits sinó només percentatges, diu que aquestes mesures s’han pres «seguint criteris clínics i sense deixar de realitzar intervencions amb ingrés i d’alta complexitat, donant prioritat a la cirurgia cardíaca i oncològica».

La quinzena de l’1 al 15 de juliol es reduirà el nombre de llits en un 5,7%, un percentatge que anirà augmentant cada quinze dies fins a arribar al màxim del 16 al 31 d’agost, amb una mitjana de 17,9% llits hospitalaris menys.

El CatSalut reforçarà amb 464 professionals l’atenció primària i hospitalària

La segona quinzena de setembre, del 16 al 30, es recuperaran les xifres de reducció de llits de la primera de juliol (-5,6%), moment a partir del qual es preveu recuperar la disponibilitat de llits normal. Les comarques més afectades per la reducció són les ja citades de les Terres de l’Ebre i Lleida, seguides de les del Camp de Tarragona i del nord de Barcelona.

«Cal tenir en compte que aquesta adequació funcional dels centres és transitòria i adaptable a les necessitats assistencials que es produeixin», assenyala el Departament de Salut.

L’any passat els llits disponibles es van reduir al 86,9% del total, davant del 88,1% d’aquest any.
Els hospitals de les zones de Tarragona, Terres de l’Ebre i Girona es reforçaran, segons Salut, amb 13 metges, 21 infermeres i 15 treballadors d’administració. L’atenció primària d’aquestes zones de costa es reforçarà també amb 124 metges, 107 infermeres i 74 auxiliars administratius.
A Lleida els reforços seran en alguns punts d’atenció primària, especialment a la zona del Segrià i el Pla d’Urgell, on el nombre de treballadors temporers de la fruita és més elevat.

D’altra banda, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) posarà en servei aquest estiu 26 unitats mòbils addicionals, i augmentarà un total de 31.812 les hores de cobertura contractades, especialment a les zones costaneres de Tarragona, Terres de l’Ebre i Girona.

Comentarios
Multimedia Diari