Els mossos diuen que el 20 de setembre no hi va haver violència

A les manifestacions davant la conselleria d’Economia del dies 20 i 21 de setembre

28 febrero 2018 11:43 | Actualizado a 28 febrero 2018 11:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els comandaments dels Mossos  d’Esquadra que van declarar aquest dimarts com a testimonis davant el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena van assegurar que els dies 20 i 21 de setembre, durant les concentracions davant la conselleria d’Economia de la Generalitat de Catalunya en protesta per l’operació de la Guàrdia Civil contra el referèndum de l’1 d’octubre, no hi va haver violència, com sosté la Fiscalia per justificar els càrrecs de rebel·lió contra els llavors president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural,  Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, tot i que sí risc de problemes de seguretat fruit de la presència de  més de 40.000 persones al carrer. 

El primer a declarar va ser el cap de la comissaria general d’informació dels Mossos d’Esquadra, Manuel Castellví, que –com van fer la passada setmana el Major Josep Lluís Trapero i dilluns el comandant en cap dels Mossos, Ferran López– va insistir a dir que el coronel de la Guàrdia Civil encarregat del dispositiu de l’1-O, Diego Pérez de los Cobos, estava al corrent del tipus de desplegament que van fer els Mossos.

Castellví va tornar a dir –com van fer  també Trapero i López– que en les reunions prèvies al referèndum de l’1 d’octubre– la cúpula dels Mossos va advertir el Govern del risc de problemes de seguretat que podia suposar mantenir la convocatòria del referèndum amb l’advertència d’actuació anunciada pel govern espanyol, malgrat això el Govern va decidir celebrar l’1-O.

Apunten a De los Cobos

Tots tres van comparèixer a petició de les defenses del conseller de l’Interior destituït, Joaquim Forn; del número dos de la llista de Junts pel Sí, Jordi Sànchez; i del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Forn havia demanat la compareixença de Castellví per desmuntar el testimoni de De los Cobos, que va assegurar que s’havia sentit enganyat pels Mossos, a qui va culpar del resultat de la jornada i del fet que el desplegament policial no permetés aturar el referèndum. 

Els altres dos comandaments ho van fer a petició de Sànchez i Cuixart. Són els agents que van actuar com a mediadors durant l’operació de la Guàrdia Civil a la conselleria d’Economia els dies 20 i 21 de setembre. Segons van apuntar, no hi va haver violència i davant el risc per a la seguretat de la comitiva van buscar una sortida alternativa.

També van apuntatr que va ser la premsa qui va destrossar els cotxes de la Guàrdia Civil. 

Segons l’acusació popular de VOX, Manuel Castellví va assegurar que en les seves reunions amb Puigdemont, Junqueras i Forn, la cúpula dels Mossos va advertir de la possibilitat d’alteracions de l’ordre públic i es va sentir «frustrat» en veure que els líders del Govern no atenien a aquestes advertències.

Segons VOX, Castellví també va «reconèixer» que els Mossos van intentar incinerar documents i que no es va complir l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de tancar els centres de votació.

L’acusació popular també va afirmar que els altres dos agents van admetre que no era «segur» ser a les portes de la conselleria d’Economia els dies 20 i 21 de setembre, durant l’operació de la Guàrdia Civil, i que la intendent de Trapero, Teresa Laplana, els va comunicar que no enviaria més agents.

Comentarios
Multimedia Diari