Els planteristes catalans produeixen unes 800.000 ponsèties aquesta campanya de Nadal

El sector reivindica la qualitat del 'cultiu d'aquí' enfront del que arriba d'importació d'Almeria o Holanda

07 diciembre 2018 09:23 | Actualizado a 07 diciembre 2018 09:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

 Els productors locals de flor i planta produiran per a aquesta campanya de Nadal prop de 800.000 ponsèties, segons dades del Mercat de Flor i Planta Ornamental. La resta –en el conjunt del país se'n venen al voltant de dos milions– arriben d'Almeria i també d'Holanda, tot i que en menor quantitat. Els planteristes catalans, però, reivindiquen la qualitat de la producció local enfront de les ponsèties d'importació. "Només amb el color de la flor, ja no hi ha color. El vermell és molt més intens i és una planta més forta perquè s'ha fet més a poc a poc", explica el major productor de ponsèties que hi ha a Catalunya, Santiago Camacho. Ell sol en fa més de 300.000 als planters del Maresme.

Per identificar la planta produïda a Catalunya, ja l'any passat el Mercat de Flor i Planta va posar en marxa la denominació d'origen 'Cultiu d'Aquí'. "Realment els clients veuen diferència entre el producte català, que es fa en un 95% al Maresme, i el que ve d'altres zones", assegura Camacho, que demana estendre la marca al carrer i no només entre professionals.

Aquest productor assegura que la postvenda de la ponsètia feta a Catalunya és "molt millor" que la de qualsevol altra planta vinguda de fora. La delicadesa de la pròpia planta, explica, la fa poc recomanable per al transport: "És una planta que no viatja bé". A més, sovint la que arriba d'Almeria és molt més "tendra" i d'un color menys intents, tant en la flor com en les fulles.

A més de la competència externa, els productors tenen en el preu l'altre focus de preocupació. "Va força bé i s'estan repetint xifres dels últims anys, però amb el preu en lloc d'anar endavant, anem enrere". Segons Camacho, el curt temps de venda de la ponsètia fa que molts productors no puguin "aguantar preus" quan veuen plens els hivernacles a pocs dies de Nadal.

Pel que fa als colors, el vermell tornarà a ser el predominant a les llars, però cada vegada més agafen protagonisme les varietats de colors, especialment la blanca, però també les combinacions de colors amb vermell o la de fulla taronja.

Comentarios
Multimedia Diari