Endavant una proposta del Parlament per despenalitzar l'eutanàsia

En el cas que una persona col·labori amb la mort segura d'un malalt terminal que ?ho hagi demanat de forma expressa i lliure

19 mayo 2017 15:30 | Actualizado a 23 mayo 2017 09:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Parlament va donar ahir llum verda a la tramitació d’una proposta per despenalitzar l’eutanàsia en aquells casos en els quals una persona col·labori amb la «mort segura» d’un malalt terminal que ho hagi demanat de forma «expressa, lliure i inequívoca».

L’esmena a la totalitat interposada pel PPC va ser rebutjada amb els vots de Junts pel Sí (JxSí), PSC, Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP) i la CUP, i l’abstenció de Ciutadans, per la qual cosa la proposta seguirà la seva tramitació parlamentària en comissió i ponència abans de la votació final en ple.

En el previsible cas que la cambra catalana acabi aprovant la proposta, aquesta serà remesa al Congrés perquè iniciï la seva tramitació, ja que el Parlament no té competències per modificar el Codi penal. El text preveu modificar l’article 143 per eximir de responsabilitat penal a «qui, per petició expressa, lliure i inequívoca, d’una persona que patís una malaltia greu que conduiria necessàriament a la seva mort, o d’una patologia incurable que provoqués un sofriment físic o psíquic greu, causés o cooperés amb actes necessaris a la mort segura, pacífica i sense dolor d’aquesta persona».

La diputada Assumpta Escarp (PSC) defensà que «la dignitat humana ha de ser especialment reconeguda» en la legislació i ha subratllat que les enquestes del CIS demostren un «ampli suport social» a l’eutanàsia.

Àngels Martínez (CSQEP) reivindicà «el dret a no morir malament». Gabriela Serra (CUP) reivindicà que l’eutanàsia és «un dret humà», i acusà el marc legal espanyol d’«impossibilitar la mort digna», cosa que no passaria «si de Catalunya depengués», recalcà. Alba Vergés (JxSí) defensà que existeix una «demanda social».

Marisa Xandri (PPC) considerà que la despenalització de l’eutanàsia seria «clarament perjudicial per al bé comú i la praxi mèdica», i Jorge Soler (C’s) argumentà que el seu grup no va signar la proposta perquè se’l va avisar amb poc temps i perquè la seva formació ja ha presentat una proposta de llei al Congrés.

Comentarios
Multimedia Diari