Escoltar en cargols de mar les històries dels migrants

La Comissió d’Ajuda al Refugiat lamenta que les arribades de persones que creuen el Mediterrani no estan generant la mateixa «empatia»

08 agosto 2018 09:04 | Actualizado a 08 agosto 2018 09:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) va llançar ahir la campanya ‘L’altre so del mar’ a la platja de Sant Sebastià de Barcelona.

Mitjançant cargols de mar amb un xip d’àudio a l’interior, la iniciativa vol acostar a la ciutadania les històries de les persones que creuen el Mediterrani per arribar a Europa, explicades pels mateixos supervivents. 

«Volem donar veu a les persones refugiades que estan arribant a les nostres costes buscant seguretat i protecció» explica Estel·la Pareja, directora de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAT), i afegeix que l’arribada de refugiats d’enguany no està generant la mateixa «empatia» que altres estius.

Els cargols estaran disponibles a la platja de Sant Sebastià dimarts, i després seran traslladats a altres platges de l’estat espanyol. Les mateixes històries es poden escoltar a Twitter, en un fil de la CEAR amb el hashtag #ElOtroSonidoDelMar.

«Esperaves escoltar el so del mar? Escolta aquesta història i descobreix que el mar no sempre sona igual per a tots». Aquestes són les primeres paraules que sentiran els ciutadans que vulguin descobrir les històries recollides per la campanya #ElOtroSonidoDelMar, ja ho facin via Twitter o mitjançant els cargols de mar repartits per les platges de l’estat espanyol.

A continuació, podran sentir la veu de persones refugiades i immigrants explicant la seva experiència travessant el Mediterrani.

Peter, un immigrant nigerià resident a Catalunya, va explicar als mitjans que durant el trajecte per creuar el Mediterrani des del Marroc va passar «fred, gana i cansament», i assegura que malgrat estar «content de poder explicar-ho avui», no ho tornaria a fer atès el perill que suposa travessar el mar.

Lola Guillén, copywriter digital d’Ogilvy, l’empresa de publicitat a càrrec del projecte, va destacar que «quan escoltem el so relaxant del mar, hem de conèixer que hi ha molts altres sons, altres històries que han de ser escoltades per crear consciència».

Aquests cargols de mar sonors els ha dissenyat l’empresa Artymer Innova i impedeixen que s’escolti el relaxant so de les onades per donar pas al testimoni dels supervivents, amb l’objectiu de conscienciar sobre el drama que suposa que milers de persones es vegin obligades a arriscar les seves vides en els trajectes que duen a terme.

Espanya ja és la principal ruta d’entrada per mar cap a Europa, i va suposar també un increment dramàtic del nombre de morts, ja que més de 300 persones haurien perdut la vida aquest any intentant arribar a les nostres costes. «Una xifra que supera les 1.500 a tot el Mediterrani», van lamentar des de la CEAR. L’entitat va xifrar en més de 40.000 les morts registrades al llarg del segle XXI al Mediterrani.

La directora de CEAR, Estrella Galán, va denunciar que «davant aquest drama quotidià» els líders europeus «només semblen preocupats a allunyar les persones que busquen un refugi a Europa» a través d’acords amb països com Turquia, Líbia o el Marroc, i a posar obstacles als qui intenten salvar vides al Mediterrani.

Comentarios
Multimedia Diari