Esquerra pressiona JxCat per evitar unes noves eleccions

ERC ha demanat una reunió amb la formació que lidera Puigdemont per consensuar els passos fins al 22 de maig, data límit per presentar un candidat a la presidència de la Generalitat

08 mayo 2018 10:59 | Actualizado a 08 mayo 2018 11:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

ERC va demanar ahir una reunió urgent amb JxCat per consensuar els passos a fer cada dia que falta fins que acabi el termini del 22 de maig per aconseguir una investidura efectiva a Catalunya, després que hagi estat posat de nou a sobre la taula la candidatura de Carles Puigdemont.

En la roda de premsa posterior a la reunió de la comissió permanent d’ERC, la portaveu Marta Vilalta va advertir a JxCat, després que en la seva reunió a Berlín decidís realitzar un nou intent d’investidura de Puigdemont, que «cada dia que passa hi ha més risc» d’arribar al final del període sense aconseguir una investidura efectiva.

«Des que es va produir aquest anunci de JxCat hem estat en contacte amb ells, però entenem que fa falta una reunió de treball» en les pròximes hores «per abordar de forma conjunta els passos a fer en els pròxims dies, que seran claus».

Segons Vilalta, «cal evitar unes eleccions i fer efectiu el mandat rebut a les urnes el 21 de desembre», i va reclamar a les altres forces independentistes un compromís perquè «les nostres institucions no segueixin estant sota les mans del PP, és a dir, de Mariano Rajoy, de Soraya Sáenz de Santamaría i d’Enric Millo».

«És responsabilitat de tots evitar això», va insistir la portaveu republicana, a la vegada que va reclamar la necessitat de posar-se a treballar per acordar tots els passos a fer i les actuacions encaminades a l’objectiu de tenir una investidura efectiva.

Sobre la possibilitat que ERC es plantegi presentar el seu propi candidat a la investidura, a la vista que JxCat no proposa candidats que puguin ser investits de forma efectiva i que el temps s’esgota, Vilalta va afirmar que «ara no estem en aquest escenari».

Va recordar, a més, que «ERC té un pacte amb JxCat» que passa pel fet que sigui JxCat qui presenti el candidat a la investidura, pel que «cal treballar de forma conjunta» en la concreció de la candidatura presentada des de la formació que encapçala Puigdemont.

La portaveu republicana va corroborar que «el pla de govern està pactat des de fa dies» i encara que, «per descomptat, es pot reobrir en algun aspecte» no hi ha cap obstacle en aquest àmbit ja que la prioritat ara «és tenir un Govern, i recuperar les institucions», cosa que segons el seu parer «és ja un clam ciutadà».

Valentia

Respecte a la ponència de la Conferència Nacional d’ERC prevista per als dies 30 de juny i 1 de juliol a La Farga de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), Marta Vilalta va defensar la necessitat que des de l’independentisme «fem propostes a curt, mitjà i llarg termini» sobre com construir la república catalana.

Pel que fa a les crítiques que la ponència rep des d’altres sectors, Vilalta va subratllar que «som els únics, no hi ha ningú més, que tingui la valentia de dir com veiem la situació i com és possible avançar cap a l’objectiu d’aconseguir la república».

Va negar a més que ERC desitgi tornar a l’autonomisme o retrocedir a l’època de reivindicació del dret a decidir: «res d’això és cert, estem veient que s’està malinterpretant el text per part d’alguns. Els nostres 87 anys d’història defensant la república catalana quan ningú ho feia ens avalen».

Comentarios
Multimedia Diari