Estesa de creus grogues fetes amb teles a la platja de Mataró

Els convocants de l’acte van evitar plantar creus de fusta a primera línia de mar, tal com estava previst inicialment, burlant-ne, així, la prohibició

28 mayo 2018 11:46 | Actualizado a 28 mayo 2018 12:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’acció reivindicativa convocada ahir al matí a la platja de Mataró es va iniciar a primera hora del matí, amb un desplegament d’un centenar de bufandes grogues en forma de creu, amb la qual cosa els convocants han aconseguit burlar la prohibició de plantar creus davant del mar, ja que requereix una autorització prèvia.

Durant l’acció es va viure algun moment de tensió, quan un home contrari a la protesta va intentar retirar les creus fetes amb les bufandes, encara que finalment els Mossos d’Esquadra van intervenir i el van allunyar del lloc, sense incidents.

Cap a les 12,30 hores, la policia catalana va retirar el dispositiu de vigilància muntat per evitar incidents, una vegada els mateixos manifestants van recollir els símbols grocs desplegats a la platja.

Posteriorment, els manifestants van recórrer el centre de Mataró, en grups d’una desena de persones cadascun, enarborant creus grogues de fusta davant els principals edificis del municipi, entre ells la seu de l’Ajuntament.

Després del recorregut, els diferents grups es van congregar en una de les rotondes de la població, on un centenar de persones van cantar l’himne d’«Els Segadors». 

Una de les persones que va participar en l’acte reivindicatiu, l’Eulàlia, va explicar que després que es fes públic que la plantada de creus «no es podria fer», la gent «es va trencar el cap» per pensar com podien «defensar els drets de les persones que viuen a Catalunya». Per això, en el seu cas va comprar unes teles grogues amb què ha fet la forma d’una creu a la sorra de la platja. 

Una altra assistent a l’acte, la Maria Carmen Sánchez, ho va reivindicar com una activitat de llibertat d’expressió i va advertir que sense aquest dret «no hi ha res». «Anem enrere, a mi em fa por on estem anant. Hem aconseguit tota una sèrie de drets i d’un dia per l’altre sembla que ja no hi ha res», va lamentar.

Al llarg de la jornada, diversos regidors dels grups municipals de CiU, ERC, VoleMataró i la CUP es van deixar veure per l’estesa de tovalloles reivindicativa. A primera hora del matí, la CUP i VoleMataró, formació que es va presentar en l’òrbita de Podem, van carregar contra l’alcalde de Mataró, David Bote.

Les dues formacions van qualificar «l’intent del socialista d’impedir l’acte», «d’electoralista». El regidor de la CUP, Juli Cuéllar, va subratllar que ha estat un acte «d’exercici de la llibertat d’expressió» i per «demanar la llibertat dels presos polítics i els exiliats». 

Així, Cuéllar va manifestar que ha estat un acte «simbòlic», que «no fa mal a ningú» i va lamentar que el batlle mataroní hagi «fet d’altaveu» del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. «És un càlcul electoral que té fet per esgarrapar vots a Cs a les pròximes eleccions municipals», va dir. 

Per la seva banda, la regidora de VoleMataró, Montse Morón, va recordar als periodistes que no és independentista però que «defensa la democràcia». En la mateixa línia que la CUP, Morón va assegurar que l’actitud de David Bote «ha estat ridícula» i li va recordar que ha de ser un alcalde «per a tots».

Comentarios
Multimedia Diari