Fiscalia demana que s’arxivin la majoria dels casos de ferits l’1-O

L’única causa que està oberta contra agents és la del Jutjat d’Instrucció d’Amposta contra cinc guàrdies civils per la càrrega policial a la localitat de Sant Carles de la Ràpita

07 mayo 2018 10:42 | Actualizado a 07 mayo 2018 10:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Fiscalia de Tarragona ha sol·licitat l’arxivament de la majoria de causes obertes als jutjats de la demarcació arran de les persones ferides durant les càrregues policials de l’1 d’octubre de l’any passat. Per una part, el Ministeri Públic assegura que no es pot determinar si les lesions de les víctimes són «doloses» (intencionades).

En cas afirmatiu, no es pot determinar quins agents les van causar. Fins ara l’única causa que segueix endavant és l’oberta pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 4 d’Amposta contra cinc agents de la Guàrdia Civil. 

Una de les causes que demana que s’arxivi el Ministeri Públic correspon a la denúncia d’un home, que va assegurar haver resultat ferit per la càrrega de la Policia Nacional el passat 1 d’octubre a l’Institut Torreforta.

El Jutjat d’Instrucció número 2 de Tarragona -que estava de guàrdia quan van ocórrer els fets- va obrir diligències prèvies arran de la denúncia presentada per un home que assegurava que la Policia Nacional li va causar les ferides.

El fiscal va demanar que s’enviés un escrit el Cuerpo Nacional de Policía perquè lliurés al Jutjat les gravacions de la intervenció en què va resultar ferit l’home, així com l’informe del responsable que va dirigir la càrrega policial. Tanmateix, el jutge va sol·licitar als Mossos d’Esquadra que aportessin l’informe de l’actuació amb relació als fets investigats.

Analitzada la documentació, la Fiscalia diu que en el lloc es va donar una confluència de nombroses persones, «desenvolupant els agents de l’autoritat intervinents les funcions encomanades, no podent-se acreditar l’autoria dels fets ni si aquestes lesions foren causades de forma dolosa».

L’informe forense va indicar que les lesions que presentava el denunciant consistien en contusió frontal, amb hematoma a la zona mitjana i erosió al colze dret, «podent-se les mateixes haver-se produït de forma fortuïta, no podent tampoc determinar-se, en cas d’haver-se ocasionat de forma dolosa, quin agent o agents del Cuerpo Nacional de Policía van poder causar-les».

El denunciant no va poder identificar ni acreditar la identitat d’aquest a través dels informes i les gravacions de la causa.
La petició d’arxiu d’uns altres dos casos correspon a la càrrega policial de l’IES Tarragona, situat al carrer d’Estanislau Figueras.

Un dels ferits presentava una contusió al costat i l’altre un hematoma en una cama. Els escrits de la Fiscalia són pràcticament idèntics en tots els casos, canviant el lloc dels fets i les ferides de la víctima.

El cas obert

L’únic cas obert contra uns agents concrets és pels fets de Sant Carles de la Ràpita. Els cinc guàrdies civils imputats ja van declarar el passat 14 de març als Jutjats d’Amposta. Sostenen que van actuar per fer front a la «resistència activa» plantejada pels ciutadans i «protegir» els membres de la policia judicial que intentaven fer complir l’ordre judicial d’aturar el referèndum emportant-se les urnes.

Comentarios
Multimedia Diari