Hisenda retalla l’ús de les targetes de crèdit dels càrrecs del Govern

El Ministeri adverteix la banca que només pot acceptar les despeses autoritzades per l’Estat

 

18 septiembre 2017 18:54 | Actualizado a 18 septiembre 2017 18:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Ministeri d’Hisenda ha advertit aquest dilluns els representants de la banca que només poden acceptar aquelles despeses de les targetes de crèdit dels alts càrrecs del Govern que estiguin prèviament autoritzades per l’executiu espanyol. Fonts d’Hisenda asseguren que aquesta qüestió forma part del desplegament de les mesures anunciades el passat divendres pel ministre Montoro, que va donar un ultimàtum de 48 hores al president del Govern, Carles Puigdemont, perquè adopti un acord de no disponibilitat sobre les partides que no estan sotmeses a control d’Hisenda. Segons fonts d’Hisenda, qualsevol despesa posterior a l’entrada en vigor de la intervenció dels comptes no serà atesa si no disposa del permís del Ministeri. Es vol evitar d’aquesta manera que els càrrecs del Govern facin despeses en relació al referèndum i que l’executiu espanyol no rebi els extractes fins després de l’1-O.

La mesura s’ha abordat aquest dilluns en una reunió a Madrid entre representants del de l’equip de Montoro i el sector de la banca, on l’executiu espanyol els ha desgranat com actuar en relació a les noves condicions imposades a la Generalitat i a la presa del control de la seva despesa per part d’Hisenda.

Tot plegat, segons el Ministeri, forma part de la intervenció aprovada per la Comissió Delegada d’Afers Econòmics del govern espanyol i que tenen per objectiu evitar que la Generalitat pugui fer cap tipus de despesa en relació al referèndum, un cop el vicepresident Junqueras s’ha negat a lliurar la justificació setmanal de la despesa dijous passat.

Amb aquesta premissa, el govern espanyol va aprovar un nou sistema de control financer de la Generalitat que posa a les seves mans el control de tota la despesa. Segons el sistema, l’Estat assumeix directament el pagament de la majoria de les partides essencials, és a dir, “de bona part de les nòmines, crèdits i transferències dels serves públics bàsics”.

A més, el sistema obliga la Generalitat a comunicar tots els préstecs pendents i emplaça la banca a denunciar davant la Fiscalia qualsevol moviment de fons vinculat al referèndum. En aquest sentit, el govern espanyol reclama que en 48 hores el Govern adopti un acord de no disponibilitat sobre les partides que fins ara no eren objecte de control. 

La Generalitat ha presentat aquest dilluns un recurs davant el Tribunal Suprem per provar d’aturar l’ofensiva de Montoro. El recurs reclama que els magistrats adoptin mesures cautelars per aturar la intervenció. El vicepresident de la Generalitat ha assegurat aquest dilluns que l’executiu espanyol busca el “col·lapse total” de les administracions, una actuació “irresponsable”.

Comentarios
Multimedia Diari