Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Important descobriment d'investigadors de la Vall d'Hebron sobre el Parkinson

Els investigadors troben una via per aturar la progressió de la malaltia de Parkinson

ACN

Whatsapp

Un estudi liderat pel grup de recerca en Malalties Neurodegeneratives del Vall d’Hebron Institut de Recerca ha trobat una via per aturar la progressió de la malaltia de Parkinson i revertir els seus símptomes. Els investigadors han constatat per primera vegada que la sobreexpressió del factor de transcripció TFEB en neurones dopaminèrgiques té un efecte neurotròfic i neuroprotector en un model de ratolins amb Parkinson. L’estudi, que ha estat publicat a la revista 'Molecular Therapy', s'ha donat a conèixer coincidint amb el Dia Mundial del Parkinson.

L’efecte neurotròfic comporta el creixement neuronal, l’activació de les vies de supervivència que confereixen neuroprotecció i el restabliment de les neurones afectades. “Aquest efecte neurotròfic no només és capaç de prevenir la mort neuronal sinó que també és capaç de rescatar neurones que han quedat afectades per la malaltia”, afirma el doctor Jordi Bové, investigador principal del grup de recerca en Malalties Neurodegeneratives del Vall d’Hebron Institut de Recerca que lidera el doctor Miquel Vila. 

Segons Bové, les neurones que pateixen una disfunció, una atròfia, amb la sobreexpressió de TFEB recuperen la seva mida normal i la seva funcionalitat. I això, “sumat a què la sobreexpressió de TEFB és capaç d'incrementar els nivells de dopamina, tenim un efecte triple: neuroprotector, de neurorescat i de restabliment dels nivells de dopamina”, afegeix el doctor.

La malaltia de Parkinson es caracteritza per la mort de les neurones dopaminèrgiques de la substància negra pars compacta que implica una disminució dels nivells de dopamina a l'estriat. Els investigadors apunten que es veuen afectades altres zones del cervell però la principal simptomatologia, segons diuen, sobretot a nivell motor és a causa d'aquesta mort de les neurones dopaminèrgiques.

Avui dia encara es desconeix la causa exacta per la qual moren les neurones i el tractament farmacològic es basa en el restabliment dels nivells de dopamina. Tot i que aquest tractament permet revertir inicialment la simptomatologia (disminució dels moviments, inestabilitat postural i tremolor en repòs) arriba un moment en què deixa de funcionar i apareixen altres complicacions. Per tant, “és molt important establir estratègies neuroprotectores que aturin la progressió de la malaltia”, afirma Bové. 

En aquest sentit, els investigadors plantegen la sobreexpressió de TFEB com una estratègia que es pot translacionar a la clínica perquè, segons indica Bové, funciona en un model de Parkinson en ratolins. "La proposem com una alternativa als factors neurotròfics, ja que podrien evitar els motius pels quals aquests fracassen. Tot i que no és descartable la teràpia gènica per aconseguir la sobreexpressió de TFEB, nosaltres apostem per l’activació farmacològica”, conclou.

Comentarios

Lea También