Joan Aregio tornaria a plantar «50 vegades més» el rei Felip VI

L’alt càrrec tarragoní no va anar diumenge al sopar amb el monarca «per consciència». Ahir, el secretari general de Presidència, Joaquim Nin, va ser present a la inauguració del Mobile World Congress

27 febrero 2018 11:13 | Actualizado a 23 mayo 2018 10:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Joan Aregio, va assegurar ahir en declaracions al Diari que «tornaria a plantar 50 vegades més» al Rei Felip VI. L’exregidor de l’Ajuntament de Tarragona i alt càrrec del Govern des de l’any 2011 afirma que va prendre la decisió de no assistir diumenge passat a la recepció i al sopar amb el monarca al Palau de la Música «per consciència» davant la situació d’inoperativitat en la que es troba l’administració catalana per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que ha suposat la intervenció del Govern per part de l’Estat i el bloqueig de l’autonomia financera. 

«Estic convençut que vam fer el que havíem de fer. Va ser una decisió consensuada davant les absències dels representants del Govern legítim» va indicar Aregio en declaracions al Diari. Així mateix, el tarragoní va recordar que la fundació del Mobile World Congress va convocar una reunió amb la Generalitat el passat mes de desembre, i que en aquella ocasió l’Estat va decidir enviar als secretarios de Estado, en detriment dels representants catalans.

Aregio es mostra convençut que els alts càrrecs "vam fer el que havíem de fer"

«Si llavors va ser així, el més lògic era que diumenge hi tornessin a anar els mateixos» va remarcar ahir Aregio, qui sí que havia assistit al sopar durant les dues últimes edicions de l’esdeveniment tecnològic. Així mateix, l’expolític de la Plaça de la Font considera que mentre l’assistència al congrés «és un acte de treball», el sopar de diumenge no ho era «estrictament», i menys avui en dia, quan el Govern de la Generalitat ha estat cessat pel president del Govern Central, Mariano Rajoy

Per justificar la seva absència, Aregio va enviar la passada setmana una carta –conjuntament amb el secretari general del Departament d’Empresa i Coneixement, Pau Villòria– al director general de GSMA, Mats Granyrd, en la que argumentava que la situació «d’anomalia i excepcionalitat» en la que es troba el Govern des del passat 27 d’octubre «no permeten l’habitual presència del President i dels consellers» competents al Mobile World Congress, como va ser el cas en l’edició de l’any passat d’Oriol Junqueras, Jordi Baiget i Raül Romeva, a part del mateix Carles Puigdemont.

«Hem treballat perquè tot torni a ser un èxit, i per això avui (ahir per al lector) he estat al costat de les empreses catalanes» va indicar Aregio, qui a la carta manifesta la seva voluntat perquè el Mobile World «situï de nou a Barcelona i Catalunya com a centre mundial de la innovació». Per això, a la missiva afegeix que el Govern ha preparat «un ampli programa d’activitats» per consolidar la cita. En aquest sentit, Aregio especifica a la carta que «farem possible la participació d’empreses catalanaes que, per segon any consecutiu, superaran el centenar».   
 

Xerrada «d’aspectes tècnics»
Ja ahir, en la primera jornada del congrés, el rei Felip VI va inaugurar oficialment el Mobile World Congress 2018 (MWC18) amb una breu –i atapeïda de mitjans– visita per alguns dels espais del certamen. L’arribada del monarca a la Fira de Gran Via va estar marcada per l’absència del president del Parlament, Roger Torrent, i la presència de només dos representants del Govern de la Generalitat: el secretari general de la Presidència –i també alcalde d’Albinyana–, Joaquim Nin, i el secretari general d’Empresa i Coneixement, Pau Villòria. 

Alguns mitjans estatals es fa ressò d'un possible cessament aquest divendres dels càrrecs que van plantar a Felipe VI

Fonts consultades pel Diari van assegurar que en la trobada amb la representació de l’administració catalana es va parlar tant sols de «temes tècnics», deixant de banda tant la situació política com les absències en el sopar de diumenge passat. «El més important és que el congrés vagi bé, i una vegada més hem aconseguit que la cita tingui accent català amb la gran quantitat d’empreses catalanes que hi prenen part» van indicar les mateixes fonts. Diversos representants de la Generalitat lluïen un llaç groc a la solapa en la visita que Felip VI va fer a l’estand de Catalunya al MWC.

Després de la polèmica dels darrers dies, alguns mitjans de Madrid i les xarxes socials ja insinuaven ahir un possible cessament dels alts càrrecs que diumenge van decidir no sopar amb Felip VI. De moment, l’article 155 de la Constitució, aplicat després de la declaració d’independència del passat 27 d’octubre, ha servit per cessar alts càrrecs tarragonins com Òscar Peris (exdelegat del Govern a Tarragona) i Cèsar Puig (exsecretari general d’Interior). 

Comentarios
Multimedia Diari