Junqueras afirma que el Govern està preparat per implementar la independència

Ha demanat, en aquest sentit, als catalans que tinguin "confiança" en la capacitat del Govern per "assumir les responsabilitats que corresponguin"

20 octubre 2017 09:22 | Actualizado a 20 octubre 2017 09:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat avui que el Govern "està preparat per assumir les responsabilitats" derivades de la declaració d'independència quan s'aprovi, incloses les del pagament de les nòmines dels funcionaris i de les pensions als pensionistes.

Junqueras ha indicat, en declaracions a Catalunya Ràdio, que després de la declaració d'independència de Catalunya, si el Govern deixés de transferir els recursos que corresponen a la Generalitat, l'executiu català "està en disposició de garantir el pagament de les nòmines i de les pensions" i de posar en marxa la nova Administració tributària.

Ha demanat, en aquest sentit, als catalans que tinguin "confiança" en la capacitat del Govern per "assumir les responsabilitats que corresponguin", encara que no ha aclarit quan podria aprovar el Parlament la declaració d'independència.

"Sóc partidari de complir el mandat democràtic de la millor forma i en el menor temps possible", s'ha limitat a afirmar el vicepresident del Govern i líder d'ERC.

Ha demanat, en aquest sentit, als catalans que tinguin "confiança" en la capacitat del Govern per "assumir les responsabilitats que corresponguin"

Sobre l'opinió que li mereix l'"acció directa" convocada per entitats sobiranistes consistent a què els ciutadans retirin fons aquest matí de les principals entitats bancàries, Junqueras ha apuntat que, de la mateixa manera que el Govern "és respectuós amb la llibertat d'empresa, també ho és amb la llibertat de consum".

En aquest punt, s'ha referit al canvi de seu social d'algunes empreses, i després de recordar que Catalunya "és un país de pimes" i que hi ha "milers" que no es plantegen aquest trasllat, s'ha mostrat molt enfadat per "les pressions" de l'Estat.

"Ens consta -ha afirmat- el que ha explicat Seat públicament, és a dir, que ha rebut pressions del Govern espanyol i de la Casa Reial per traslladar la seva seu social fora de Catalunya".

Ha criticat, també, que el Govern "s'estigui saltant el concepte de propietat en permetre que no faci falta que sigui la junta d'accionistes de les empreses les que adoptin la decisió sobre el canvi de seu social".

"Ens consta -ha afirmat- el que ha explicat Seat públicament, és a dir, que ha rebut pressions del Govern espanyol i de la Casa Reial per traslladar la seva seu social fora de Catalunya"

"No és la primera vegada que el Govern espanyol perjudica les empreses catalanes, ho fa constantment -ha apuntat-, per exemple, en no apostar pel Corredor Mediterrani, o per les connexions ferroviàries amb el Port de Barcelona".

Junqueras ha relativitzat l'"impacte" sobre les finances de la Generalitat que puguin tenir les "deslocalitzacions" d'empreses, ja que "no repercuteix ni a l'IVA, ni a l'IRPF ni tampoc a l'impost de societats".

"Jo crec que la immensa majoria de les empreses que estan a Catalunya veuen oportunitats interessants de futur, i que tenen molt present que la nostra economia creix més ràpid que les economies del nostre entorn", ha apuntat.

Junqueras ha relativitzat l'"impacte" sobre les finances de la Generalitat que puguin tenir les "deslocalitzacions" d'empreses

El vicepresident del Govern no ha confirmat, però tampoc ha negat, la possibilitat que avui celebri una "reunió secreta" amb grans empreses que no traslladen les seves seus socials, i s'ha limitat a apuntar que "jo em reuneixo cada dia amb moltes persones".

Junqueras s'ha mostrat rotund en indicar que ara mateix no manté "cap contacte amb el Govern espanyol" i sobre la possibilitat d'unes eleccions catalanes anticipades ha descartat que el president Puigdemont les pugui convocar.

"Tenim un mandat molt clar obtingut a les eleccions del 27-S i reiterat amb el referèndum de l'1-O, pel que convocar unes eleccions no és la millor forma d'avançar", ha explicat abans de rebutjar "especular" sobre si es pot o no convocar "des del Govern del PP". 

Comentarios
Multimedia Diari