Junqueras prioritza formar Govern i reclama diàleg 'sense limitacions' a Espanya

 Admet "errors de càlcul" del sobiranisme i diu que la presó preventiva no se sosté 

09 abril 2018 09:28 | Actualizado a 10 abril 2018 10:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El líder d'ERC i exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha afirmat aquest dilluns que formar un Govern ha de ser una prioritat ara mateix per a l'independentisme: "Això és el que vol la immensa majoria de gent a Catalunya".

En una entrevista a 'El Confidencial', ha demanat que el debat sobre qui ha de liderar aquest Executiu no sigui un fre al fet que aquest Govern estigui definit al més aviat possible i es pugui recuperar el funcionament de la Generalitat.

"No és un tema de persones i no ha de ser-ho. És un projecte comú d'una majoria de catalans. Per sobre de noms i de sigles", ha conclòs el republicà, que va respondre l'entrevista a través d'un qüestionari  abans de l'alliberament de l'expresident Carles Puigdemont.

Junqueras, empresonat a la presó d'Estremera des del 2 de novembre de 2017, no es pronuncia sobre qui haver de ser president, i considera que qualsevol alternativa han de proposar-la JxCat i el PDeCAT "com fins ara han fet". 

No es descarta per al proper Executiu català ni per continuar en la política activa, però recorda que la seva situació actual és un obstacle i conclou: "Mai no he tingut la voluntat d'estar tota la meva vida en política. Sóc professor universitari i m'agradarà tornar a fer classes". 

També assegura que el seu partit està preparat per resistir a la seva absència i fins i tot per créixer: "Hi ha gent a ERC molt millor que jo. De fet, jo només he posat veu a la feina d'un equip molt competent i eficaç. L'eficàcia és una virtut republicana".

Un objectiu legítim 

L'exvicepresident del Govern defensa que la independència és un objectiu legítim i avisa que "mai" no renunciarà a defensar les seves idees per les mateixes vies que, assegura, ho ha fet sempre: des de les seves conviccions pacífiques i democràtiques. 

Junqueras admet que l'independentisme va tenir "errors de càlcul" amb el procés sobiranista, com per exemple que va esperar que el Govern central busqués una solució política al conflicte, i no a través dels tribunals i el Codi Penal, lamenta. 

Ha reclamat al Govern espanyol que accepti un diàleg amb l'independentisme "sense limitacions per cap de les dues parts" i ha defensat que el Govern del qual va formar part sempre va buscar una sortida negociada a la situació política catalana. 

Preguntat per la bona relació que va tenir amb la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit que ara li demanaria: "Que faci política i no traslladi als jutges les qüestions que han de resoldre els polítics. I que s'assegui a dialogar". 

Defensa que hi ha una majoria absoluta de catalans que avala un referèndum d'independència i conclou que el Govern central hauria de dir "a tots els ciutadans d'Espanya que la solució arribarà fruit del diàleg i de l'acord", no dels tribunals. 

Rebutja polemitzar sobre si van fer bé o no els exconsellers que se'n van anar a l'estranger per no comparèixer davant la Justícia, i ha assegurat que va ser "una decisió personal" que ell respecta.  

Comentarios
Multimedia Diari