JxCAT, ERC i CUP pacten una comissió sobre els atemptats de Cambrils

Les formacions independentistes registren al Parlament una proposta de resolució per investigar els fets de Barcelona i Cambrils

16 marzo 2018 07:51 | Actualizado a 23 mayo 2018 10:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els grups parlamentaris de Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP han acordat impulsar una proposta de resolució per demanar que es creï una comissió d’investigació sobre els atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils.

Representants dels tres partits van registrar divendres passat un text perquè sigui votat votat properament a la cambra legislativa del Parc de la Ciutadella.  

El document –al que ha tingut accés al Diari– el signen la portaveu de JxCat, Elsa Artadi; el d’ERC, Sergi Sabrià; i el diputat de la CUP Carles Riera; i reclama que la comissió «tingui com a objecte l’abast, l’anàlisi i investigació dels fets ocorreguts el 17 i el 18 d’agost», així com «les seves causes, antecedents, implicacions, participació, perpretació i conseqüències» segons s’indica en la proposta. 

La comissió estudiarà les causes, els antecedents, les implicacions i la participació dels fets ocorreguts el 17 i el 18 d'agost

En l’exposició de motius, el document recorda «l’atropellament massiu i deliberat» de la Rambla de Barcelona «que va causar la mort de 15 persones», així també com que un altre centenar «van resultar ferides de diversa consideració» en un atemptat «que fou reivindicat per Estat Islàmic i liderat, segons indiquen fins ara les investigacions, per Abdelbaki Es Satty, l’Imam de Ripoll». 

El text també s’indica que «a Alcanar, dues persones van morir i setze van resultar ferides després d’esfondrar-se una casa», mentre que a Cambrils «una dona va morir en mans d’un dels ocupants d’un vehicle que va saltar-se un control policial» i afegeix: «En un tiroteig posterior van morir els cinc ocupants, els quals duien cinturons amb explosius falsos i anaven armats amb una destral i gavinets».

«Amb tots aquests fets es van produir diverses detencions, però tots aquests fets han estat envoltats de polèmica sobre la pròpia autoria, les diferents línies d’investigació, i la participació dels cossos de seguretat i d’intel·ligència amb versions contraposades que no han permès fins ara tenir la certesa dels fets, l’autoria i la responsabilitat darrera d’aquest fet» s’indica en la resolució. 

Anàlisi de l’investigació
Així mateix, ja en la part dispositiva, el document estableix que els continguts bàsics de la comissió d’investigació seran «la descripció i documentació dels fets i els antecedents que els van generar i/o possibilitar la seva perpretació».

En aquest sentit, la voluntat també és «l’estudi de les diferents linies d’investigació efectuades pels cossos de seguretat i d’intel·ligència, tant de l’Estat Espanyol com a nivell internacional» i establir també «els danys i les conseqüències sobre les persones i els béns». 

La comissió també haurà d’analitzar «les possibles responsabilitats», així com l’anàlisi del context geopolític internacional i les lògiques de guerra global». Els integrants d’aquest nou organisme també estudiaran «els mecanismes institucionals de resposta dels atemptats» i «l’actuació del nostre sistema sòcio-educatiu en els autors de l’atemptat i el seu entorn».

En la proposta de resolució presentada també s’especifica que «la comissió podrà incorporar especialistes en un nombre no superior al dels diputats membres de la comissió». 

Comentarios
Multimedia Diari