«JxCAT i ERC ens proposen obediència autonomista i simbolisme republicà»

Entrevista amb Laia Estrada, portaveu del Secretariat Nacional de la CUP

17 marzo 2018 09:59 | Actualizado a 23 mayo 2018 10:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La tarragonina Laia Estrada ha estat escollida aquesta setmana com a portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, juntament amb l’exdiputada Mireia Boya i el regidor de l’Ajuntament de Girona, Lluc Salellas. Els cupaires poden tenir la clau de la investidura del nou President.

- Avui tenen Consell Polític. Parlaran sobre la possible investidura de Jordi Sànchez?
No. Ja vam dir que si no hi ha cap novetat en la proposta que ens havien fet arribar, i que ja va ser valorada. No tornarem a consultar-ho a la militància. 

- Els van fer arribar una nova proposta, no?
Sí, a tres minuts del 8 de març. No hi ha un canvi substancial i, de fet, el problema és que estan  anant enrere. 

- En quin sentit?
S’ha retrocedit respecte a la proposta que teníem al gener per investir Carles Puigdemont, tant per prescindir de la seva figura, com en la creació, per exemple, d’una banca pública. Ara només es planteja crear una comissió per crear-la. O tampoc està acordat que els diners que no es destinaran a les escoles que segreguin per sexe s’inverteixin als centres públics.

«Han tirat enrere. Investir Puigdemont era seguir amb el mandat sorgit de l’1-O. Esperem que ERC ens expliqui com volen fer República, ja que veiem senyals que mostren que eviten desafiar l’Estat».

- Per què al gener estaven disposats a investir a Puigdemont i ara no veuen clar Sànchez?
Perquè l’opció Puigdemont era plantejar un embat amb l’Estat i donar continuïtat en la línia de desobediència i de seguir amb el mandat republicà de l’1 d’octubre. Puigdemont tenia els nostres quatre vots favorables, però ara estem veient una política de replegament per la repressió de l’Estat.  

- La situació judicial pesa. 
Sí, però seguim amb gent a la presó i a l’exili. L’actitud de replegament no està funcionant. Demanem que s’expliqui què és el que es pretén amb aquest retrocés.  

- Investir un pres com Jordi Sànchez no és un embat a l’Estat?
Ho era més Carles Puigdemont. Hem de fer el que ens vam comprometre a fer a les eleccions del 21 de desembre. 

- Esperen una nova oferta?
Esperem primer reunir-nos amb ERC. Fa setmanes que ho demanem, però no ha estat possible. 

- PDeCAT i ERC volen deixar de banda la desobediència. 
Ens han d’explicar quin és el seu full de ruta per poder fer república, que és el que volem parlar amb Esquerra. És legítim que hi hagi diferents estratègies, però s’han de posar sobre la taula. Nosaltres apostem per la desobediència, l’empoderament popular i les accions que representin un embat directe contra l’Estat.  

«No veiem cap canvi substancial en la darrera proposta que ens han fet arribar. Amb el que tenim sobre la taula tan sols es fa autonomisme»

- ERC demana «realisme» i formar un govern «efectiu». 
Sí, però per a fer què? Volem fer efectiva la república, però amb el que ara tenim sobre la taula només podem fer autonomisme. Veiem senyals d’ERC que no volen desafiar l’Estat, com el rebuig per reivindicar el 27 d’octubre.

- Em parla del mandat democràtic de l’1 d’octubre, però aquest no ha quedat en res després que es presentessin a les eleccions del 21 de desembre?
A la CUP vam tenir un debat intens. Vam decidir que només tenia sentit presentar-se per seguir amb el que l’Estat va voler aturar. Per això avui ens sorprèn veure que hi ha un canvi de paradigma sense justificar el perquè.  

- De restitució, poca. Ja s’ha descartat investir a Puigdemont. 
Sí, per això ens queixem amb el que tenim sobre la taula. Podríem prescindir de Puigdemont si tinguéssim sobre la taula una proposta d’acord que passés per enfortir el control sobre les estructures fonamentals com sanitat, educació o infraestructures. També podríem prescindir de Puigdemont si el procés constituent fos vinculant, amb terminis clars...

«No desitgem eleccions, però tampoc ens fan por. L’actitud de replegament no funciona, ja que seguim amb gent a la presó i a l’exili»

- És a dir, sense Puigdemont tenen més exigències. 
El nom no ho és tot, però quan hi ha partits que diuen «fem república i ampliem la base» el que demanem és concreció. Ara mateix se’ns està oferint obediència autonomista i simbolisme republicà.  

- Porten tres mesos negociant i no hi ha acord. 
És normal que la gent s’emprenyi quan veu que es discuteix sobre cadires.  

- Volen que es torni a proposar la investidura de Puigdemont?
No proposem cap nom, sinó contingut. Si tornen a l’escenari de gener, amb Puigdemont de President, hi votarem a favor. 

- Veu noves eleccions?
No les volem, però tampoc ens fa por anar-hi.

«Fa setmanes que hem demanat reunir-nos a soles amb ERC, però no hem tingut sort. No creiem que acostar-se a Comuns i PSC serveixi per ampliar la base»

- Tornarien a ser pel 155.
Efectivament, però si van retirant candidats en funció del que diu Madrid se’ls està dient que la seva estratègia funciona. 

- S’ha de seguir la via unilateral amb el 47,5% dels vots?
La majoria tampoc la té l’unionisme. A nosaltres ja ens sembla bé ampliar la base. 

- ERC vol acostar-se als comuns i al PSC. 
No creiem que sigui la manera. Per nosaltres la forma seria apostar pels drets socials, parlar de les qüestions que afecten les classes populars i que són irresolubles a l’Estat espanyol. 

- La CUP acceptaria un referèndum acordat amb l’Estat?
Nosaltres ja vam fer el referèndum: va ser l’1 d’octubre. Els resultats, a més, es van veure incrementats el 21 de desembre. Hem de defensar aquests resultats. Si no defensen aquesta majoria, que posin ells sobre la taula el referèndum que acceptarien. 

- Estan oberts a una oferta del Govern Central?
El problema és que l’Estat no s’ho vol plantejar. No tenen la mínima intenció de cedir el seu poder. Els interpel·lem que demostrin si tenen majoria.  

Comentarios
Multimedia Diari