JxCat critica Torrent per anar a Estrasburg «unilateralment»

El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, diu que és una decisió «arbitrària» que pot «xocar» amb l’estratègia de defensa de Puigdemont. ERC es declara «perplexa» pels retrets

14 febrero 2018 09:59 | Actualizado a 14 febrero 2018 10:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

JxCat i ERC van protagonitzar ahir una nova topada pública, després de la decisió del president del Parlament, el republicà Roger Torrent, d’ajornar l’admissió a tràmit de la reforma de la llei de la presidència i preparar una demanda davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) a Estrasburg.

Ahir se celebrava la primera reunió on la Mesa podia abordar si donava llum verda a la tramitació de la reforma de la llei de la presidència, impulsada per JxCat, sense l’aval d’ERC, per permetre una investidura a distància de Carles Puigdemont.

No obstant això, i malgrat la insistència de JxCat a abordar el tema ahir, Torrent va rebutjar incloure’l en l’ordre del dia de la Mesa, per «motius formals», ja que el grup parlamentari de Puigdemont va presentar dos escrits sobre el mateix assumpte que són, segons el seu parer, «contradictoris» i «incoherents»: en un es demana la tramitació per lectura única i en l’altre, per urgència extraordinària, cadascun amb una previsió de terminis diferent.

Fonts de l’entorn de Torrent consideren que aquest ajornament evità que la Mesa pogués tombar ahir mateix la iniciativa «per motius formals».

L’anunci de Torrent d’impulsar a títol individual una demanda davant el Tribunal d’Estrasburg, amb la finalitat de protegir els drets de Puigdemont a sotmetre’s al debat d’investidura «de manera efectiva», també va sacsejar les files de JxCat.

Des que el 30 de gener Torrent va decidir ajornar el ple d’investidura de Puigdemont, les tensions entre JxCat i ERC han anat aflorant amb freqüència, sempre amb el teló de fons de les reticències republicanes a forçar el marc legal per investir a un president que no podria liderar el Govern de forma «efectiva».

El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, criticà el president del Parlament per la seva decisió «arbitrària i unilateral» de presentar una demanda al Tribunal d’Estrasburg, perquè aquest pas pot «xocar» amb l’estratègia de defensa de Puigdemont.

Creure’ns-ho

Pujol va dir estar «perplex» i assenyalà que les garanties per a la investidura de Puigdemont «no cal anar a buscar-les massa lluny, ni a Estrasburg ni a cap altre lloc», ja que les tenen «a l’abast» en el reglament del Parlament. «El que hem de fer és creure’ns-ho i posar-nos en marxa», va dir.

El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, expressà també la seva «perplexitat» per les crítiques de JxCat i demanà acabar amb els «retrets» entre sobiranistes per poder «reprendre» les negociacions amb «el màxim rigor».

Sabrià subratllà que la idea d’acudir al TEDH «va partir de JxCat» i assegurà que Torrent, abans de l’anunci oficial, ho va comunicar al vicepresident primer del Parlament, Josep Costa.

En un tuit carregat d’intenció, Costa deixà clara la seva pròpia lectura del que havia passat–l’ajornament de la tramitació de la reforma de la llei de la presidència i el posterior anunci de Torrent– amb una lacònica descripció: «La cortina de fum».

Segons les fonts consultades, els contactes per reconduir la situació es van reprendre ahir mateix i prosseguiran avui

El portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, titllà Torrent d’«advocat defensor» de Puigdemont, tot i que «hauria de tenir la valentia de dir-li» que no serà president.

La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, instà Torrent a «prendre decisions» davant la «paràlisi» de Catalunya, en lloc «sortides per la tangent» com recórrer a Estrasburg.

El diputat del PPC Alejandro Fernández considerà per la seva part que la decisió de Torrent de recórrer al TEDH no té cap recorregut. El tarragoní la va definir, d

e fet, de «postureig», i afegí que s’està produint «una guerra freda» entre JxCat i ERC que «desprestigia les institucions catalanes».

Comentarios
Multimedia Diari