JxCat culmina la fundació amb la confrontació contra l’Estat com a eix principal

Esquerra defensa que cal «picar pedra» per sumar «sensibilitats». Rovira assegura a Tarragona per via telemàtica que s’ha d’anar a la taula de diàleg sense «renúncies» ni «ingenuïtats»

03 octubre 2020 19:30 | Actualizado a 03 octubre 2020 21:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els partits catalans ja escalfen motors de cara a les eleccions catalanes previstes per al 14 de febrer de l’any que ve. Ahir JxCat va culminar la seva fundació com a partit. La formació de Carles Puigdemont va votar les ponències organitzativa i política, on destaquen els seus eixos principals.

Junts aposta per la confrontació contra l’Estat per forçar una negociació o assolir la independència unilateralment. Si l’independentisme supera el 50% de vots a les properes eleccions al Parlament, JxCat vol sol·licitar la intervenció de la Unió Europea per forçar un referèndum acordat. El partit avalarà la doble militància fins que hi hagi confrontació electoral. És a dir, els associats del PDeCAT podran mantenir el doble carnet fins que el partit de David Bonvehí es presenti als comicis.

Puigdemont ja va assenyalar el camí des de Prada del Conflent, aquest agost, quan va apostar per la «confrontació intel·ligent». Una estratègia que també va reiterar el president inhabilitat, Quim Torra, durant el seu discurs al ple del Parlament d’aquesta setmana. La ponència política del seu partit es basa precisament en la «confrontació» per forçar l’Estat a una «negociació real».

Esquerra vol «picar pedra»

Per la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, va afirmar que l’independentisme no pot tenir «dues velocitats» amb gent que cregui que ja hi ha majoria social per la república, perquè, segons diu, encara hi ha zones del país on el republicanisme i l’independentisme no són majoritaris. Per això, el republicà va assenyalar que la feina d’ERC és «picar pedra» perquè «la gran majoria social que es van bastir de l’1 d’Octubre i es va veure als carrers el 3-O sigui definitiva».

Torrent ho va dir en l’acte de presentació del llibre ‘Tornarem a vèncer’, escrit pel president del partit, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira, celebrat ahir a Tarragona.

Rovira va intervenir des de Ginebra i per via telemàtica. La republicana va remarcar que la millor via per resoldre el conflicte polític és a través d’un referèndum pactat amb l’Estat. «Nosaltres, que som radicalment demòcrates, creiem que la millor via és la dialogada i la negociada», va dir.

«Per responsabilitat, el que hem de fer és explorar aquesta via, ens hem d’asseure a la mesa de negociació sense renúncies, sense ingenuïtats i assumint la responsabilitat del moment, fent possible el diàleg», va assegurar la dirigent republicana.

Junqueras va afirmar en el tercer aniversari de l’1-O que per a ell és un «orgull» ser a la presó «per haver posat urnes i haver donat la veu al poble». En una entrevista per escrit a TV3, Junqueras va dir des de la presó de Lledoners que la «causa general» contra l’independentisme continua oberta i va considerar que la taula de negociació és «tàctica», perquè confirma el «conflicte polític», i «estratègica», perquè pot permetre «avançar en la via pactada» i, si no, carregar-se de «raons» per «tornar-ho a fer».

El PSC insisteix en el canvi

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va insistir que Catalunya necessita «un canvi d’horitzó, de perspectiva, de protagonisme i de lideratge». En la cloenda de l’Escola Virtual de Tardor dels socialistes, Iceta va apostar ahir per polítiques «que puguin durar» i que no responguin a un «interès partidista» sinó a acords «amb voluntat de durada».

El líder del PSC va reclamar millorar les polítiques sobre educació, formació professional i universitat, reactivar l’economia, prioritzar la reconstrucció social i l’enfortiment de la salut, i les polítiques públiques de Catalunya.

Iceta també reclama la «reconciliació» entre la ciutadania, la «recerca permanent» de pont de diàleg i acords per trobar el que «uneix» la societat.

Comentarios
Multimedia Diari