JxCat denunciarà el jutge si dilluns no deixa sortir Sànchez

El president del Parlament convoca el ple d’investidura per al proper dilluns. La defensa del candidat de Junts per Catalunya demana formalment que el jutge li doni permís per anar-hi

07 marzo 2018 10:13 | Actualizado a 07 marzo 2018 10:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El grup parlamentari de Junts per Catalunya va anunciar ahir que promourà una querella criminal contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per prevaricació si no deixa que Jordi Sànchez assisteixi al seu ple d’investidura, el proper dilluns 12 de març. Així ho va explicar ahir el portaveu adjunt del grup, Eduard Pujol, acompanyat de Gemma Geis, en una roda de premsa, després que la defensa de Sànchez hagi demanat al Suprem i al Tribunal Constitucional la seva llibertat, o que se li permeti assistir a la sessió d’investidura.

«Ho entendríem com un fet gravíssim i absolutament inoportú, que trairia la voluntat dels ciutadans», va argumentar el portaveu adjunt. Tot i això, Pujol es va mostrar confiat que Llarena permeti que el número dos de JxCat i ara candidat a la presidència surti de la presó, almenys per assistir a la investidura. En aquest sentit, Pujol va defensar que els lletrats valorin si el Parlament també pot demanar la llibertat de Sànchez: «Demanem aquest gest per garantir els drets de tots els diputats», va defensar.

«Per la llibertat i la democràcia»

Per la seva banda, el candidat a la investidura com a President de la Generalitat, Jordi Sànchez, es va mostrar ahir «agraït per la confiança» després que el president del Parlament, Roger Torrent, l’hagi proposat després de la ronda de contactes amb els grups. «Si el Parlament m’elegeix President, que ningú dubti que treballaré per al conjunt de la ciutadania, per la llibertat i la democràcia», va dir a través d’un missatge al seu compte de Twitter. «I ho faré amb la dignitat que la societat catalana sempre ha mostrat. Llum als ulls i força al braç!», va reblar. 

La defensa de Jordi Sànchez va presentar aquest dimarts dos escrits davant el Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional on demana que sigui alliberat o bé que se li permeti sortir de la presó per assistir al ple d’investidura. Precisament, l’escrit de l’advocat va situar la convocatòria del ple per al proper 12 de març abans que el president del Parlament, Roger Torrent, n’anunciés la data públicament, un fet que va ser criticat pels partits de l’oposició. 

Torrent va signar dilluns l’acord que proposa Sànchez com a candidat. En els escrits, ell lletrat reitera que s’han de garantir els drets polítics del candidat i dels seus votants i també argumenta que no deixar-lo assistir al ple suposaria alterar el normal funcionament de les institucions catalanes. 

A més, cita el precedent del ‘Cas Yoldi’, quan a la dècada dels 80 l’Audiència de Pamplona va donar permís a un pres preventiu d’ETA –Juan Carlos Yoldi– perquè assistís al ple d’investidura, ja que havia estat designat candidat per Herri Batasuna. Considera que va ser una decisió «valenta» i que el tribunal va emparar els drets fonamentals d’un ciutadà «tot i la gravetat de les imputacions» que pesaven sobre ell.

Comentarios
Multimedia Diari