JxCat i ERC reprenen contactes per tancar ferides i el PDeCAT es vindica

La investidura trigarà a tancar-se entre dues i tres setmanes més, segons fonts sobiranistes

15 febrero 2018 09:54 | Actualizado a 16 febrero 2018 19:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Junts per Catalunya (JxCat) i ERC han reprès els contactes per tancar ferides després de la picabaralla de dimarts, encara que l’acord per desbloquejar la investidura va per llarg, mentre el PDeCAT reclama ser escoltat i aposta per formar Govern de manera «urgent» i actuar dins de la «legalitat».

Després de les tensions entre JxCat i ERC arran de la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, de posposar l’admissió a tràmit d’una reforma legislativa per permetre la investidura a distància de Carles Puigdemont, i d’acudir al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per defensar el líder de JxCat, les dues forces busquen posar-se d’acord no només en la investidura sinó també en el disseny del nou Govern i el pla de legislatura, encara que segons fonts sobiranistes les converses poden durar encara «un parell o tres de setmanes».

El vicepresident primer del Parlament i diputat de JxCat, Josep Costa, va dir ahir que la demanda de mesures cautelars que preveu demanar Torrent al Tribunal d’Estrasburg no té «garanties d’èxit», i instà a no fer el «ridícul».

L’exvicepresident del TEDH Josep Casadevall explicà, per la seva banda, que la demanda de mesures cautelars es resoldria en 24 o 48 hores en cas que fos estimada. No obstant això, avisà que s’adopten «gairebé sempre» en circumstàncies en les quals està en risc la vida d’una persona, o en un cas de tortures, i alertà que «hi ha casos en els quals el tribunal dicta mesures cautelars i el país no les acata».

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, reclamà des de la presó, a través d’una carta oberta, «unitat» i «generositat» a les forces sobiranistes perquè arribin a un acord que permeti «fer front» a la «repressió» de l’Estat.

La plana major del PDeCAT va celebrar dilluns una reunió en la qual, segons fonts consultades, de forma molt majoritària els presents van coincidir a reivindicar el rol del partit en la presa de decisions, per formar Govern de manera «urgent» i actuar dins dels marges de la «legalitat».

Es va insistir a seguir acompanyant Puigdemont i buscar una fórmula per reconèixer la seva legitimitat, sense que això sigui incompatible amb poder formar ja un Govern que «aixequi» l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Sense valor jurídic

L’exvicepresident del Govern Oriol Junqueras ha demanat empara al Tribunal Constitucional (TC) per quedar en llibertat, tot al·legant que se’l castiga per la seva ideologia malgrat que el procés ha estat pacífic i que la declaració d’independència va expressar una «voluntat política» sense valor jurídic.

En el recurs, Junqueras, que fa més de cent dies que és a la presó, demana al TC que tramiti la seva petició d’excarceració de forma «urgent», per «evitar danys irreparables», en considerar que s’estan vulnerant els seus drets com a diputat, ja que li estan aplicant una «incapacitació legal» sense precedents.

L’advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, remarca en l’escrit que en l’ordenament constitucional espanyol tenen cabuda totes les idees que vulguin defensar-se, i també les decisions i actes parlamentaris, de naturalesa política, «inclosa una declaració d’independència que, com és públic i notori, no va ser seguida d’actes jurídics que la materialitzessin».

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han convocat per a demà divendres una manifestació a Barcelona, i concentracions davant de tots els ajuntaments de Catalunya. A Tarragona la convocatòria serà a les 20 h a la plaça de la Font. L’acte comptarà amb la música de Joan Reig, Sergi Esteve i Domi Garcia.

Comentarios
Multimedia Diari